Чим може бути корисна страва кімчі для здоров’я людини

Ця корейська страва принесе багато користі кожному, хто її куштуватиме.

Багато ферментованих страв, особливо кімчі (смачний гарнір, який походить з корейської кухні), дуже недооцінені та часто не беруться до уваги, але насправді вони є одними з найбільш корисних харчових продуктів, які потрібно включати до свого повсякденного раціону, інформує Ukr.Media.

Кімчі — це старовинна страва з квашеної капусти, яка має приємний гостро-солодкий смак. Вона багата на безліч елементів: пробіотики, клітковину, вітаміни та антиоксиданти. Також у ній надзвичайно низький вміст жиру і цукру. Крім того, кімчі, як було виявлено, покращує здоров'я і допомагає запобігати деяким захворюванням, таким як діабет і гіпертонія.

Що таке кімчі?

Кімчі є невід'ємним елементом корейської кухні. Вона може виступати як інгредієнт у рецепті, але найчастіше її подають як гарнір до трапези. Готують цю страву з пекінської капусти, яку залишають на деякий час кваситися з гострими інгредієнтами.

Існує безліч рецептів кімчі, і тому вони можуть виглядати по-різному. Зараз кімчі є досить поширеною стравою у всьому світі. Її можна придбати у багатьох супермаркетах і спеціалізованих азіатських магазинах.

Однак більшість корейців воліють готувати цю дуже смачну страву вдома. Це справжній родинний ритуал, коли корейські господині збираються разом і квасять капусту на рік вперед.

Перевага приготування власної кімчі полягає в тому, що ви можете підлаштувати смак під себе, і, зазвичай, самому готувати набагато дешевше, ніж купувати у магазині. Ми рекомендуємо вам дізнатися про її поживні властивості та користь для здоров'я.

Поживна цінність

Кімчі — це неймовірно корисна, низькокалорійна їжа, багата на клітковину, вітамін А, вітамін С, а також необхідні для здоров'я пробіотики та антиоксиданти. Як ми вже згадували вище, у ній зовсім немає жиру і білків. Варто відзначити, що кімчі досить солона, тому не рекомендується з'їдати більше однієї порції на день. Оскільки її зазвичай вживають як гарнір, більшість людей все одно не їдять забагато.

Найчастіше, кімчі роблять гострою, як і багато страв у Кореї. Ви можете самі регулювати гостроту, щоб вам було комфортно.

Через високий вміст антиоксидантів і пробіотиків кімчі — це неймовірно корисна для здоров'я страва. Вживання квашеної корейської капусти сприяє очищенню шкіри, зміцненню імунної системи та зниженню рівня холестерину в крові.

Знижує рівень холестерину

Як було виявлено в одному корейському дослідженні, кімчі має властивість знижувати рівень загального холестерину. Дослідники прийшли до висновку, що регулярне вживання кімчі може допомогти нормалізувати склад крові, поліпшити стан судин і навіть зменшити ризик розвитку атеросклерозу.

Вчені припускають, що аліцин — з'єднання, що міститься у часнику, який є одним із інгредієнтів кімчі, може сприяти зниженню рівня холестерину. Важливий і той факт, що у розсолі міститься величезна кількість корисних для здоров'я ферментів, що виділяються у процесі квашення.

Зменшує резистентність до інсуліну

Доведено, що у пацієнтів з переддіабетом, які вживали кімчі щодня, було менше цукру і показник аналізів глюкози натще у них був кращий, ніж у тих, хто не вживав кімчі протягом того ж експериментального місяця. Позитивні зміни були особливо помічені серед тих пацієнтів, які дотримувалися дієти з низьким або помірним вмістом жиру. Вчені прийшли до висновку, що щоденне споживання кімчі може полегшити симптоми діабету.

Зміцнює імунну систему

Оскільки кімчі — це складна і ферментована їжа, яка часто містить такі гострі та корисні інгредієнти, як імбир, часник і перець, вона "запозичує" їх властивості. Комбінація антиоксидантів і вітаміну С гарантує зміцнення імунітету після вживання порції кімчі, особливо під час сезону грипу.

Сприяє травленню

Кімчі допомагає позбутися закрепів і, якщо страву вживати регулярно, то вона нормалізує процеси травлення, здебільшого з тієї причини, що вона багата на клітковину і ферментовані інгредієнти. Говорячи про бродіння, кімчі може також сприяти зростанню кількості корисних бактерій у кишківнику.

Як стверджують фахівці, здорова кишкова флора необхідна не лише для травлення, але й для здоров'я шкіри і, ймовірно, для головного мозку та психічного здоров'я.

Сприяє втраті ваги

Кімчі багата на клітковину і містить дуже мало калорій, тому це відмінна їжа, якщо ви хочете почуватися ситим довгий час і скинути вагу. Ферментовані інгредієнти і протидіабетичний ефект можуть придушити апетит і змусити вас їсти менше солодких продуктів.

Ефект втрати ваги під час вживання кімчі був підтверджений у дослідженні, яке показало, що ІМТ пацієнтів, які їли гостру квашену капусту протягом місяця, був нижчий, ніж у тих, хто не вживав кімчі.

Може знизити кров'яний тиск

У тому ж дослідженні, у якому розглядався антидіабетичний ефект кімчі, було виявлено, що артеріальний тиск учасників впав після місяця вживання корейської страви. Хоча, звичайно, слід провести додаткові дослідження, що стосуються впливу кімчі на людей, які страждають на гіпертонію.

Запобігає старінню шкіри

Корейські жінки відомі тим, що зберігають квітучий вигляд довгі роки. Нещодавнє дослідження підтвердило, що це пов'язано з системою харчування. Дослідники вважають, що кімчі зменшує окислювальний процес у клітинах і чинить протизапальну дію на організм. Ці результати, між іншим, не обмежуються тканинами шкіри, тому кімчі може навіть надавати загальний омолоджуючий ефект на організм.

Источник