Рекомендації для батьків: найкращий вік і час для хрещення дитини

Провести обряд можна в будь-якому віці. Але важливо, щоб батьки та хрещені були готові до цього кроку.

Багато віруючих православних батьків ставлять собі питання — коли можна хрестити дитину? Таїнство хрещення — це особливий, дуже важливий обряд, тому до нього треба підійти максимально відповідально, інформує Ukr.Media.

В яку пору року краще хрестити

Православні християни здавна проводили обряд хрещення дітей. Це особливий ритуал, на якому присутні батьки (біологічні і хрещені).

Священики радять не робити цей обряд просто тому, що «треба» і не кликати перших-ліпших знайомих, а підійти відповідально до цього важливого кроку. Зупиніть свій вибір на людях, які дійсно готові любити малюка і наставляти його.

Але коли краще приступити до проведення обряду — в теплу пору року або взимку? В основному відмовляючись від хрещення в холодні місяці батьки апелюють тим, що під час проведення обряду малюка повністю занурюють у холодну воду, він замерзне і захворіє. Однак, варто розвіяти цей міф.

По-перше, в купелі тепла вода, обряд давно вже не проводиться на вулиці в холодну пору року. Тому, проводитися таїнство буде в теплій церкві, а малюка обмивають теплою водою. Крім цього дитину одразу загортають у спеціальний теплий рушник.

Для тих, хто дуже сильно боїться за здоров'я малюка пропонують провести обряд безпосередньо вдома. Однак, батьки повинні пам'ятати, що (після проведення ритуалу) дитину необхідно буде привести у храм для першого причастя.

Якщо ви вирішили зупинити свій вибір на хрещенні взимку, обов'язково заздалегідь підготуйте сорочку, спеціальну пелюшку (в яку малюка загортають до занурення в купіль), рушник (в який загортають дитину після хрещення), чепчик чи косинку.

Якщо ви вирішили хрестити дитину влітку, то в загальному набір повинен бути таким же, але зроблений він може бути з більш тонкої і легкої тканини.

В якому віці і коли можна хрестити немовлят?

Батьки часто ставлять собі питання — у якому віці потрібно хрестити дитину? Відповісти на це питання дуже складно. За однією з традицій обряд цей варто проводити на восьмий день. Все через те, що в старому завіті на восьмий день проводили обрізання і давали дитині ім'я.

Також існує досить нова традиція, згідно з якою хрестити дитину треба через 40 днів після народження. Все через те, що жінка після пологів протягом 40 днів проходить період очищення. Відповідно протягом усього цього часу вона «нечиста» і брати участь в обряді вона не може.

На 40 день після того, як читається особлива молитва, жінка може бути присутня на хрестинах. Багато хто є прихильниками такої традиції ще через те, що до 40 дня дитина стає більш зміцнілою і проводити обряд буде з нею легше.

Якщо у вас не виходить провести обряд ні на 8, ні на 40 день після народження дитини, можете перенести проведення хрещення на будь-який зручний для вас день. Обмежень і заборон у такій ситуації немає. Проте, пам'ятайте, що до того моменту, поки дитина не хрещена, причащатися і сповідатися вона не зможе.

Чи потрібні хрестини, якщо дитина хвора

На жаль, іноді трапляється так, що деякі дітки з'являються на світ з важкими захворюваннями, які не сумісні з життям. Це серйозна трагедія для батьків, коли лікарі кажуть про те, що малюк зможе прожити не більше декількох днів, або годин.

У такому разі батьки можуть попросити священика провести обряд відразу. Чому це так необхідно? Це пов'язано з вірою православних в загробне життя. Якщо врятувати їх дитину все-таки не вдасться і вона дійсно піде в інший світ, то якщо вона буде хрещеною, то мама зможе молитися за неї.

Жінці буде дозволено в церкві просити Бога помилувати душу дитини і прийняти її в Царство небесне. В цьому випадку дійсно роблять виняток із правил і хрестять малюка раніше 8 днів.

Чи можна не поспішати з хрещенням?

Різні церковнослужителі висловлюють протилежні точки зору щодо того, коли ж потрібно хрестити дитину. Деякі вважають, що чим раніше, тим краще, лякаючи майбутніх батьків тим, що без хрещення дитина залишиться без захисту.

Інші ж дотримуються трохи іншої думки, вважаючи, що провести цей обряд можна в абсолютно будь-якому віці.

Звичайно, дитина до двох місяців більш спокійна, під час ритуалу тихо спить на руках у хрещених, а відповідно, провести обряд набагато легше. Більш старші діти, але які ще не досягли свідомого віку частіше вередують, можуть злякатися.

Багатьох цікавить питання, чи варто подібним чином заздалегідь визначити, яка віра буде у дитини? Звичайно ж на таке питання може відповісти тільки сам батько, так як поки що саме він вирішує, що краще для її дитини.

Якщо на водохреща приходять дорослі діти, вже свідомі, здатні взяти відповідальність за свої вчинки, то священик в обов'язковому порядку запитує в них, чи хочуть вони похреститися. Обряд у даному разі не повинен проводитися батьками насильно.

Тому, вибираючи слушний час для хрещення свого малюка, будьте щирими і не гнівіть Бога. Не робіть послугу родичам або знайомим.

Якщо у вашій душі є сумніви, то можливо потрібно походити в церкву, поспілкуватися зі священнослужителями, почитати Біблію, щоб прийти до правильного рішення, а кривити душею і брати участь у цьому таїнстві проти своєї волі.

Теж саме стосується хрещених. Ніколи не погоджуйтеся на цю роль, якщо ви розумієте, що не хочете виконувати свої обов'язки, не готові до цього. Не обманюйте себе, інших людей і Бога.

Хрещення — дуже важливий обряд для всіх віруючих православних християн. Неважливо, коли ви зібралися хрестити своє чадо, пам'ятайте, що це таїнство, друге народження і підготуватися до нього потрібно дуже серйозно і вдумливо.

Источник