Поліція передбачає збільшення кількості підривів на Харківщині

Фото: KHARKIV Today. Навесні люди поїдуть на дачі, які перебували в тимчасовій окупації або неподалік лінії фронту.

Мешканців Харківщини закликають не заходити на територію домоволодінь за містом без попереднього огляду саперами.

У Харківській області прогнозують збільшення кількості постраждалих через підриви на мінах навесні. Адже багато мешканців поїдуть за місто на дачі. Однак робити це небезпечно, оскільки території залишаються не розмінованими. Про це повідомив начальник Головного управління Нацполіції в Харківській області Володимир Тимошко на брифінгу 24 лютого.

«Користуючись нагодою, хочу закликати всіх мешканців області бути вкрай уважними. Зараз у нас буде розпочинатися весна, зійде сніг, дуже багато людей поїдуть на свої заміські дачі, будинки. Як правило, всі ці дачі й будинки заміновані, — сказав Тимошко. — Більшість дачних ділянок, розташованих в напрямку Гоптівки, Старого Салтову, Чугуївський район, Куп’янський, Ізюмський, Балаклійський район, там треба бути вкрай уважними й не заходити в будинки без попереднього огляду. Тому що ми можемо прогнозувати збільшення кількості людей, які постраждають унаслідок підриву на мінах».

За словами Тимошка, поліція майже щодня фіксує підриви мирних мешканців на мінах, які розкидала по території Харківщини Росія. Зокрема, це — міни-пелюстки. Начальник ГУ Нацполіції в Харківській області нагадав, що до 1 травня минулого року окупанти стояли по Окружній дорозі Харкова й в області майже з усіх боків, окрім напрямку Києва та Дніпра. Це означає, що вся ця територія може бути замінована.

Зараз у Харківській області проводити розмінування заборонено, оскільки ґрунт промерз. Сапери працюють лише по заявках, коли мешканців виявляють небезпечні предмети на своїх подвір’ях і звертаються до поліції чи ДСНС. Роботи з розмінування території Харківщини продовжать, але коли буде отриманий відповідний дозвіл. Поки перебувати на полях та в лісах дуже небезпечно.

«Готуємося до весни, коли буде дозволено проводити розмінування. Паралельно з полями будуть розміновані дороги, посадки, лісосмуги. Сприймайте поля, лісосмуги, ліси як потенційно заміновані», — звернувся до мешканців голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Як писав KHARKIV Today, станом на кінець січня 2023 року у Харківській області були не розміновані навіть 10% територій. Крім того, на 60% сільгоспземель не можна працювати через замінування, їхнє розташування у «сірій зоні» або тимчасову окупацію.

Джерело