«Заплющив очі» на забруднення земель та річки — у Харкові т.в.о. директора підприємства вручено підозру. ФОТО | Події

Досудовим розслідуванням встановлено, що чоловік, обіймаючи посаду т.в.о. директора державного підприємства у м. Харкові, уклав договір оренди з ФОП.

Відповідно до угоди, підприємець отримав в оренду нежитлове приміщення, що обліковується на балансі держпідприємства, на території якого він здійснював діяльність з переробки вторинної сировини. 

При цьому спеціального дозволу на здійснення операцій у сфері поводження з відходами орендар не мав. Підприємець ігнорував додержання санітарних та екологічних норм та не виконав обов’язок про недопущення зберігання та видалення відходів у несанкціонованих місцях, порушуючи чинні вимоги українського законодавства. 

Крім того, не маючи дозволу на спеціальне водокористування, ФОП самовільно здійснював скид стічних вод та також промислових відходів з труби орендованого приміщення у поверхневі води річки Лопань та в ґрунт.

Т.в.о. директора проявив службову недбалість: він проігнорував самовільне використання підприємцем ділянок землі за межами орендованого приміщення, які фактично перебувають в користуванні держпідприємства, та не попередив забруднення земель. 

«Закривши очі» на те, що відбувається в орендованому приміщенні, підозрюваний своїм халатним ставленням призвів до забруднення земельних ділянок. Державі заподіяна матеріальна шкода на суму майже 350 тис. гривень.

Нагадаємо, що раніше Новобаварською окружною прокуратурою м. Харкова затверджено та направлено до суду обвинувальний акт стосовно вказаного ФОП за фактами забруднення земель та порушення правил охорони вод (водних об’єктів), що створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи для довкілля (ч. 1 ст. 239, ч. 1 ст. 242 КК України). Судовий розгляд триває.

За матеріалами Харківської обласної прокуратури

Источник