У Нацбанку розповіли про майбутню програму з МВФ

У Нацбанку розповіли про майбутню програму з МВФ

Фото: Пресс-центр НБУ НБУ розповів про зобов’язання України за майбутньою програмою з МВФ

Україна прагне протягом березня досягти угоди з місією МВФ щодо програми розширеного фінансування.

Україна очікує, що нова програма розширеного фінансування з боку МВФ буде чітко структурована на два етапи – воєнний та повоєнний – і триватиме чотири роки. Про це повідомляє Національний банк України у середу, 8 березня.   Там нагадали, що сьогодні у Варшаві місія МВФ розпочала переговори з Україною, і зазначили, що робота вестиметься у гібридному форматі – передбачено численні офлайн- і онлайн-зустрічі.

«До складу команди України увійдуть представники Національного банку, Міністерства фінансів України та інших відомств. В основу загальної концепції програми, яку будуть обговорювати під час роботи місії, закладено продовження курсу України на євроінтеграцію, зокрема приведення національного законодавства України до стандартів та норм ЄС», – йдеться у повідомленні.

Також зобов’язання України стосуватимуться монетарної, бюджетної, податкової політики, забезпечення цінової та фінансової стабільності, а також ефективного функціонування внутрішнього боргового ринку, додали у Нацбанку.

«Ми прагнемо протягом березня досягти угоди з місією МВФ за програмою розширеного фінансування і вийти з цією угодою на розгляд Ради директорів МВФ. Досвід проходження Моніторингової програми підтвердив спроможність України виконувати взяті на себе зобов’язання та готовність втілювати реформи, незважаючи на продовження повномасштабної війни. Ми налаштовані на продуктивну дискусію та пошук спільних рішень», – заявив голова НБУ Андрій Пишний.

Нагадаємо, у 2023 році Україні потрібно 10 млрд доларів додаткового зовнішнього фінансування для покриття дефіциту держбюджету.   Водночас у МВФ заявляли, що вважають за прийнятне надати Україні повноцінний кредит, хоча зазвичай кредитування повної сили не надається країнам, що воюють.

Джерело