Переваги та недоліки різноманітних онлайн-тренувань в соцмережах

Онлайн-тренування в Instagram, YouTube, Skype, Zoom та YouTube і це ще не повний список, куди перемістилися тренування на час карантину. Але як обрати серед такого різноманіття.

Накрила світ хвиля карантину через пандемію коронавірусу позбавила всіх любителів фітнесу можливості відвідувати улюблені спортивні клуби, інформує Ukr.Media.

Останні також опинилися в незавидному фінансовому становищі. Щоб не розгубити своїх клієнтів під час вимушеної перерви в роботі, фітнес-клуби намагалися всілякими способами підтримувати з клієнтурою контакт онлайн, пропонуючи різні спортивні тренування віддалено.

Серед найбільш популярних каналів використовувалися прямі ефіри в Instagram і YouTube, онлайн-тренування в Skype і Zoom, відео курси на сайтах клубу, тренерів або їх YouTube-каналах, онлайн-марафони і челенджі.

У даній статті розглянемо всі плюси і мінуси подібних програм. Адже з ослабленням карантину жоден зі згаданих онлайн-каналів для фітнес-тренувань не втратив своєї актуальності.

Прямі ефіри в Instagram і YouTube

Дана форма онлайн-тренування дає можливість залучити до перегляду одночасно сотні людей. При цьому всі учасники мають можливість не лише дивитися, але і писати коментарі. До недоліків прямих ефірів відноситься перш за все прив’язаність до конкретного часу, який не для всіх зацікавлених осіб може виявитися зручним. Іноді в рекламних цілях спортивні клуби або тренери можуть організовувати подібні прямі ефіри безкоштовно. Але все частіше фітнес-студії для подібних цілей використовують закриті сторінки і відкривають їх підписникам за певну плату.

Онлайн-тренування по Skype і Zoom

Дана форма онлайн-тренування також дає можливість залучити до перегляду велику кількість людей. При цьому всі учасники мають можливість не лише бачити тренера, а й один одного. Завдяки цьому виходить атмосфера колективної дії, яка максимально наближає нас до відчуттів офлайн тренування.

Ще однією безперечною перевагою такого формату є можливість для тренера бачити підопічних (хоч і на екрані) і при необхідності робити зауваження, коригувати техніку виконання вправи. Для тих, хто бажає займатися в даному форматі, складності може представляти технічна сторона. Для тренера ж без досвіду зйомок самого себе і проведення прямих ефірів труднощі можуть полягати в забезпеченні естетичності трансльованого відео (відсутність заваленого горизонту, жвавість кадру, вигідний ракурс та інше). Тому для останніх — можна порадити протестувати подібний формат тренувань на знайомих.

Відео курси

Такі заняття представляють собою серію відео з фітнес-тематикою, які розміщуються або на сайті спортивного клубу, або на особистому сайті тренера, або на їх YouTube-каналах. Такий формат для тренера повністю дозволяє позбутися від недоліків і ляпів, які неминучі в прямому ефірі.

До зйомки такого відео можна ретельно підготуватися, виставити світло, перезняти те, що не вийшло, відредагувати зняте, представивши його в найкращому світлі, накласти на нього мотивуючу музику, додати корисні підписи. Такий матеріал можна як просто викласти у вільний доступ, так і зробити до нього платний доступ, зайнятися його просуванням в Інтернеті.

Для користувачів займатися за такими програмами зручно через відсутність часових рамок і конкретного часу ефіру, який не завжди може підходити. Також до плюсів даного формату заняття фітнесом можна віднести величезний вибір подібних курсів на просторах мережі, що задовольнить будь-які запити.

До мінусів відноситься відсутність зворотного зв’язку між тренером і підопічними під час тренування. Для тих, хто тренуються також існує велика спокуса прогуляти заплановане тренування, працювати не в повну силу, а також ризик не дотримати правильну техніку виконання вправи (адже простежити і поправити нікому).

Онлайн-марафони і челенджі

Даний формат занять фітнесом відрізняється високою мотивованістю і залученістю учасників. Проводяться онлайн-марафони і челенджі найчастіше в Instagram і Телеграм.

Зазвичай, модератор збирає учасників в окремому чаті або навіть акаунті. Завдання учасників зводиться до того, щоб виконувати запропонований комплекс або окремі вправи з певною періодичністю (зазвичай, щодня). Щоб учасники не пропускали тренування, організатори надсилають їм нагадування про них. Термін проведення таких марафонів може становити від декількох днів до декількох тижнів. Іноді навіть за активність і виконання всіх завдань учасники заохочуються призами. Мінусом такого формату тренувань є хіба що їх тимчасовий характер.

Однак, справедливості заради, слід зауважити, що при всій різноманітності онлайн тренувань і їх переваг, ніщо не замінить живого спілкування, духу єднання в одному залі з однодумцями по заняттях спортом, харизми улюбленого тренера. Онлайн фітнес хороші як тимчасова і екстрена міра підтримки себе в хорошій фізичній формі.

Источник: https://newshouse.click