У «Дії» обирають нову назву для «Південної залізниці»

Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today Віддати свій голос можна до 17 березня.

Українців закликають долучитися до голосування та обрати один із чотирьох варіантів назви для «Південної залізниці».

10 березня у застосунку «Дія» стартувало голосування за нову назву для «Південної залізниці». Воно триватиме до 17 березня. Про це повідомили у Міністерстві цифрової трансформації України.

«Залізна українізація триває. У Дії вибрали нову назву для Південно-Західної залізниці, на черзі — Південна, — зазначили у Мінцифри. — Цього разу вибираємо назву для Південної філії, що охоплює території Харківської, Полтавської, Сумської, окремі райони Чернігівської, Луганської областей».

Щоб взяти участь в опитуванні, потрібно зайти у застосунок «Дія». Далі відкрити розділи «Послуги» та «Опитування». Там відображається опитування — «Нова назва «Південної залізниці». Після відкриття опитування з’являється відео, де до користувачів звертається керівник «Укрзалізниці» Олександр Камишин. Він нагадав, що назва «Південна залізниця» походить від географічної прив’язки, яку робили колись росіяни, та закликав українців обрати нову назву, аби позбутися російського.

«Зараз назви регіональних залізниць походять від імперської географічної прив’язки. Досить часто в імперії території Слобідської України також означали як південний край. Тому залізниця, що включає Харківську, Сумську та Полтавську області, називається — Південна. Щоб відійти від російських наративів, ми хочемо змінити назву залізниці. І в цьому дуже потрібна ваша допомога. Час вибрати для «Південної залізниці» з центром у Харкові», — сказав Камишин.

Які варіанти назв для «Південної залізниці пропонують»:

1. Харківська залізниця

2. Слобожанська залізниця

3. Слобідська залізниця

4. Східна залізниця

Зазначимо, станом на 10:30 в опитуванні щодо нової назви «Південній залізниці» взяли участь майже 5000 людей.

Раніше в «Дії» провели опитування щодо обрання нової назви для «Південно-Західної залізниці». Найбільше голосів віддали назві — Центральна. За цей варіант проголосували понад 417,2 тисячі користувачів із понад 1,1 мільйона тих, хто брав участь у голосуванні.

Як писав KHARKIV Today, наприкінці лютого 2023 року компанія «Укрзалізниця» розпочала програму «Залізна українізація». Програма передбачає позбавлення російських назв, позначок і зображень на будь-яких об’єктах залізничного транспорту. Вона триватиме три роки — з 2023 по 2025-й. Серед об’єктів, які перейменують, зокрема «Південна залізниця».

Джерело