На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили атаки росіян біля чотирьох населених пунктів

На Бахмутському напрямку Сили оборони України відбили атаки російських військ у районах чотирьох населених пунктів, у самому Бахмуті бої тривають.

Про це Генеральний штаб Збройних сил України повідомив у Фейсбуці, оприлюднивши оперативну інформацію станом на 18:00 понеділка, 13 березня, передає Укрінформ.

Як зазначається, протягом доби авіація Сил оборони завдала десять ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки російських загарбників.

Тим часом російський агресор продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках, не полишає спроб вийти на адміністративний кордон Донецької і Луганської областей.

Протягом доби росіяни здійснили 29 авіаційних і шість ракетних ударів, а також понад десять обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Зокрема, ракетного удару ворог завдав по професійно-аграрному ліцею селища Зноб-Новгородське Сумської області, унаслідок чого один цивільний загинув, ще п'ятеро поранені. Також загарбники вдарили двома ракетами по школі в Авдіївці Донецької області, унаслідок чого загинула місцева жителька.

У Генштабі наголошують: рівень ракетної загрози залишається високим по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках, за даними ЗСУ, оперативна обстановка суттєвих змін не зазнала. Ворог зберігає військову присутність поблизу державного кордону України, проте формування наступальних угруповань не виявлене. Водночас загарбники продовжують інженерне обладнання місцевості в прикордонних районах Брянської та Курської областей.

Протягом доби війська російської федерації обстріляли райони Михальчиної Слободи Чернігівської області, Зноб-Новгородського, Бачівського, Старикового й Шалигиного Сумської області, а також Стрілечої, Глибокого, Лук’янців, Гатища та Вовчанська Харківської області.

На Куп’янському й Лиманському напрямках армія рф намагається прорвати оборону українських захисників. У напрямку Гряниківки, Масютівки, Невського, Серебрянського лісництва, Білогорівки й Верхньокам’янки загарбники вели безуспішні наступальні дії.

Ударів ворожої артилерії зазнали райони Гряниківки, Куп’янська та Крохмального Харківської області, а також Макіївки, Діброви й Білогорівки Луганської області.

"На Бахмутському напрямку ворог не полишає спроб захопити місто Бахмут. Атаки противника відбито в районах населених пунктів Оріхово-Василівка, Григорівка, Часів Яр, Іванівське, тривають бої у Бахмуті", — зазначили в Генштабі.

Від ворожих обстрілів потерпали, зокрема, Бондарне, Васюківка, Дубово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Біла Гора, Костянтинівка та Залізне Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському і Шахтарському напрямках російські війська здійснили безуспішні наступальні дії в напрямку Кам’янки, Авдіївки, Сєверного, Первомайського та Мар’їнки. Від ворожих ударів потерпали райони понад 10 населених пунктів, розташованих біля лінії зіткнення.

Серед обстріляних військами рф — Кам’янка, Авдіївка, Красногорівка, Мар'їнка, Георгіївка і Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках ворог веде оборонні дії. Під ударами російської армії опинилися, зокрема, Малинівка, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоандріївка, Кам’янське й Новосілка Запорізької області, Тамарине та Очаків Миколаївської області, а також понад 30 населених пунктів Херсонської області, включно із Золотою Балкою, Гаврилівкою, Бериславом, Зеленівкою, Благовіщенським, Херсоном і Дніпровським.

Водночас війська рф продовжують зазнавати втрат. Встановлено, що на тимчасово захопленій території Луганської області у Біловодську районну лікарню на лікування привезли 150 найманців так званої групи вагнера.

У тимчасово захопленому місті Енергодар на Запорізькій АЕС, за інформацією Генштабу, катастрофічно зростає дефіцит фахових працівників, які можуть забезпечити життєдіяльність електростанції.

Тоді як на АЕС загарбники працевлаштували осіб без відповідної освіти та стажу, у представників "росатому" закінчився термін контракту. У підписанні нового чи продовженні чинного їм відмовлено. Також відмовлено в повернені до росії, оскільки працювати на АЕС особливо нікому.

"Все це може призвести до непередбачуваних наслідків", — зауважили в Генштабі.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 13 березня Сили оборони знищили вже близько 159 тисяч 800 російських військових, 3474 ворожі танки, 6774 бойові броньовані машини, 2503 артсистеми, 2109 безпілотників та сотні одиниць іншої техніки рф.

 Фото: Zelenskiy

Источник