Повісток у «Дії» не буде: у Мінцифри відповіли харківському військовому комісару

Ілюстративне фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today Дані про військовозобов'язаних містяться у системі "Оберіг".

У Мінцифри прокоментували заяву харківського військкома щодо можливої появи повісток у «Дії».

Інформація про військовозобов’язаних сьогодні зберігається в автоматизованій інформаційно-телекомунікаційній системі «Оберіг», яка є проєктом Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних і резервістів, що належить Міністерству оборони України. «Дія» не є реєстром, тому повісток у ній не буде. Про це пише видання NV із посиланням на відповідь директора директорату розвитку електронних послуг Міністерства цифрової трансформації України Мстислава Баніка.

«У «Дії» повісток не буде. Щодо військового обліку — дані про військовозобов’язаних знаходяться у реєстрі «Оберіг», який належить Міноборони. До «Дії» цей реєстр не має жодного відношення, тому що Дія — це не реєстр», — пояснив Банік.

Зазначимо, 9 березня на брифінгу військовий комісар Харківського обласного територіального центру комплектування, полковник Володимир Арап розповів, що до «Дії» прив’яжуть дані про військовозобов’язаних із системи «Оберіг». За його словами, це станеться «у скорому майбутньому», призовників викликатимуть до територіальних центрів комплектування через «Дію».

«Електронний реєстр у нас зараз до початку війни. Була створена програма «Оберіг», в яку вносяться всі військовозобов’язані, призовники. Електронна база всеукраїнська, в яку вносяться всі наші чоловіки віком від 18 до 60 років. Ми цю роботу проводили планово. З початком війни трошки це було призупинено. І зараз, я саме про Харківську область кажу, в інших областях України вона продовжилася. А Харківська, Донецька, Запорізька, де мають безпосереднє зіткнення, велись бойові дії, були трошки призупинені. Зараз ми відновили. База ця набирається. І в скорому майбутньому всі наші військовозобов’язані будуть в цьому реєстрі, його підв’яжуть до «Дії». Люди зможуть отримувати повістки навіть через «Дію», і виклики до РТЦК будуть здійснюватися вже в електронному вигляді. До цього все йде, зараз усе це доопрацьовується. Все планово іде. Коли ми внесемо весь ресурс», — сказав Володимир Арап.

Як писав KHARKIV Today, представники територіальних центрів комплектування та поліцейські можуть вручати повістки військовозобов’язаним у будь-яких місцях.

Джерело