Наукова експедиція на чолі із харків’янином вирушила до Антарктиди

Фото: НАНЦ Учасники 28-ї експедиції прямують до станції "Академік Вернадський".

18 березня команда науковців виїхала з Києва до Польщі, потім вилітатиме до Південної Америки.

Про це повідомили в Національному антарктичному науковому центрі.

«В чилійському порту Пунта-Аренас на майбутніх зимівників уже чекає українське судно «Ноосфера». Криголам має доправити на станцію 28-му УАЕ та повернути на «велику землю» 27-му експедицію, яка вже рік відпрацювала в Антарктиді», — розповіли в центрі.

Геофізик з Харкова Богдан Гаврилюк, який очолює команду, їде зимувати в Антарктику вдесяте. Це абсолютний рекорд для українських антарктичних експедицій.

У своїй попередній – 26-й УАЕ, Богдан теж був бейскомандером, а після повернення навесні 2022-го одразу став на захист України в лавах Прикордонної служби. 

У 28-й експедиції —  14 учасників: 9 вчених (по 3 на кожен напрям досліджень – біологія, метеорологія, геофізика), лікар, кухар, сисадмін, системний механік та дизеліст-електрик. Вони працюватимуть на станції впродовж року. У складі експедиції суто чоловіки: п’ять кандидаток не змогли подолати конкурс. 

Як писав KHARKIV Today, у складі антарктичної експедиції 2021-2022 років було троє харків’ян: геофізики Богдан Гаврилюк, Ян Бахмат та біолог Антон Пуговкін. До цього на крижаному континенті зимували дослідники Ганна Соїна та Андрій Сопін, а також дизеліст-електрик Юрій Лишенко з Харкова.

Джерело