Зловживання статусом переселенців: харків’ян попереджають про покарання

Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today. Якщо людина змінює місце проживання, вона має повідомити соціальні служби.

На Харківщині статус ВПО отримали 471 000 людей.

Абсолютна більшість із них, 395 000 людей, стали переселенцями після 24 лютого2022 року. За офіційною інформацією, із загальної кількості внутрішньо переміщених осіб 83 300 — це діти, 275 000 — багатодітні родини, близько 20 000 — люди з інвалідністю.

Усі зареєстровані переселенці отримують від держави допомогу: по 2000 грн щомісячно дорослі і по 3000 гривень діти та люди з інвалідністю. У ХОВА просять не зловживати статусом і вчасно повідомляти про переїзд або повернення додому. Адже за обман передбачене покарання у вигляді повернення виплачених коштів.

«Відповідно до 332-ї постанови Кабміну, Уряд вжив заходи для того, щоб унеможливити зловживання статусом ВПО. Якщо людина не проживає постійно на одному місці більше 10 днів, тоді соціальна сервісна служба має право скласти відповідний акт», — розповів директор Департаменту соціального захисту населення ХОВА Юрій Шпарага.

Процедуру зняття з облікупереселенців спрощено. Для цього не треба нікуди йти, можна зробити це онлайн.

«Я ще раз звертаюсь до громадян із проханням зважати й на моральний аспект та не зловживати статусом ВПО, адже в країні триває війна і бюджетні кошти спрямовуються переважно на потреби ЗСУ», — говорить Юрій Шпарага.

Якщо людина змінила місце проживання, то їй треба знятися з попереднього місця реєстрації та зареєструватися в застосунку «Дія».

Джерело