Вагнер йде з України? Що вигадав Пригожин

Вагнер йде з України? Що вигадав Пригожин

Фото: соцсети Пригожин придумав план Б

Євген Пригожин готується вивезти своє угруповання Вагнера з України після численних провалів та конфлікту з Міноборони РФ, повідомляють ЗМІ.

Глава російської приватної військової компанії Вагнер Євген Пригожин готується згорнути операції своїх найманців в Україні та переключити увагу на Африку. Про це повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на знайомих із ситуацією співрозмовників. Причинами такого рішення є невдачі «вагнерівців» під Бахмутом та серйозний конфлікт Пригожина з Міноборони Росії.

Що вигадав колишній кухар російського президента і що кажуть на це у ЗСУ читайте у сюжеті .

План Б – Африка

Політичний істеблішмент Росії розглядає Пригожина як загрозу, що зростає. Тому зараз він бореться з нестачею людей та боєприпасів після того, як йому заборонили вербування з в’язниць – його основного джерела новобранців. За таких умов Пригожин вирішив згорнути операції в Україні.

«Війська Вагнера досі не змогли взяти свою головну мету — українське місто Бахмут — незважаючи на місяці спроб та приголомшливі втрати. За словами людей, тепер Пригожин планує знову зосередити увагу на Африці», — повідомили джерела журналістам.

Як зазначає агентство, це зрушення є раптовим поворотом долі для Пригожина, давнього союзника Володимира Путіна, який швидко завоював популярність як «крутий хлопець», альтернативний для невиразної армії РФ.

Найвище командування зуміло посіяти у президента Росії сумніви у хваленій військовій доблесті Вагнера, стверджуючи, що його результати було досягнуто завдяки використанню хвиль відправлених на смерть «тюремних військ», заявили люди, близькі до Кремля та спецслужб. Після цього Путін втрутився, щоб передати вербування ув’язнених до міністерства оборони РФ, перекривши потік новобранців Вагнеру. Постачання боєприпасів найманцям також уповільнилися.

Також, зазначає агентство, Кремлю не подобалася незалежність Пригожина.

При цьому журналісти повідомляють, що зараз немає жодних ознак того, що Пригожин передислокує «вагнерівців» до Африки, але люди, знайомі з ситуацією, кажуть, що операції там, ймовірно, привернуть більше його уваги в майбутньому, оскільки ситуація в Україні ускладнилася для його сил.

Bloomberg також звернув увагу на опубліковане в понеділок оголошення про набір найманців на півроку в Україну та на 9-14 місяців до Африки з уточненням, що охочі служити в африканських країнах будуть зараховані в запас.

Пропозиція для США

Сам Пригожин розкритикував статтю Bloomberg.

«Я не знаю, що повідомляє Bloomberg, але, мабуть, вони знають краще, ніж я сам, що ми робитимемо далі. Поки ми потрібні своїй країні, ми воюємо на території України», — передала слова Пригожина його прес-служба.

Напередодні російські ЗМІ повідомляли, що Пригожин нібито написав листа держсекретарю США Ентоні Блінкену, в якому запропонував профінансувати діяльність його організації на території Африки, заявивши, що його ПВК «вдалося досягти значних результатів у сфері безпеки в усіх країнах, де вона побувала» .

Пригожин нібито запропонував США підтримати зусилля ПВК Вагнер із забезпечення безпеки в Африці та профінансувати новий проект «Вагнер.Безпечна Африка».

Вагнер йде з України? Що вигадав Пригожин

 прес-служба Пригожина  

«Ви зможете стати одним із інвесторів проекту і тим самим заощадити ресурси платників податків США», — написав засновник ПВК для Блінкена.

Реванш від ЗСУ

У той же час командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що російські сили, зокрема бойовики ПВК Вагнера, видихаються під Бахмутом, і натякнув, що українські сили використовують цю можливість для наступу.

«Основними силами Росії на цьому напрямі є представники ПВК Вагнер. Не шкодуючи нічого, вони втрачають значні сили і видихаються», — написав Сирський у Telegram.

За словами генерала, українські сили «зовсім скоро використовують цей випадок, як свого часу робили це під Києвом, Харковом, Балаклією та Куп’янськом».

Сирський наголосив, що українські військові тримають оборону міста під безперервним вогнем артилерії та авіації противника, виявляючи надлюдську стійкість, мужність та хоробрість.

«Зокрема підрозділи 93-ї, 10-ї, 57-ї та 5-ї бригад, які зараз захищають нашу Батьківщину на сході країни», — резюмував генерал.

 

Джерело