Харчування при гормональному збої: продукти, які приведуть гормони до норми

Для кожного важливого гормону є продукти, які сприяють їх нормальному синтезу.

Морська риба, авокадо і яєчні жовтки допомагають організму виробляти необхідні гормони. Про це розповіли лікарі-дієтологи, інформує Ukr.Media.

За їх словами, для всіх найважливіших гормонів є продукти, які сприяють їх нормальному синтезу. Наприклад, для виробництва тестостерону необхідно їсти морську рибу, багату омегою-3.

Наукові дослідження показали, що додавання в раціон харчування не менше трьох порцій риби в тиждень і надходження в організм омеги-3 допомагають підвищити вироблення тестостерону в середньому на 10-15%.

У плані жіночих гормонів допомагає авокадо. У ньому міститься бета-ситостерол. Ця речовина сприяє синтезу естрогену і прогестерону в нормальній кількості. Половина авокадо в день допоможе організму, розповіли лікарі.

У свою чергу, для активної роботи мозку важливо з'їдати два яйця в день, продовжили фахівці.

Існує нейромедіатор — ацетилхолін, який бере участь у проведенні нервових імпульсів в мозок, покращує когнітивні функції, пам'ять, креативність, сприяє формуванню нових нейронних мереж. Для його виробництва організму потрібен холін, якого дуже багато в яєчному жовтку, розповіли дієтологи.

Крім того, є гормони, які регулюють харчову поведінку людини, — грелін і лептин. Перший виробляється в травній системі і посилює відчуття голоду. Другий же виробляється жировими клітинами і, навпаки, дає відчуття ситості.

Від співвідношення греліну і лептину залежить, наскільки активним може бути апетит. Як показали наукові дослідження, для оптимального балансу гормонів важливо, щоб у нас була хороша мікрофлора. Підтримувати баланс бактерій допомагають продукти, багаті пробіотиками, наприклад квашена капуста.

У деяких випадках важливо зменшити кількість виробленого гормону, такого як кортизол, який виникає у відповідь на стрес. І в цьому допоможуть продукти, багаті магнієм, — пшеничні висівки, кунжут, какао, темний шоколад, підсумували дієтологи.

Источник