ЗМІ дізналися, скільки компаній окупанти перевели до російської юрисдикції — 24 березня 2023 :: Донеччина

Після захоплення українських територій російськими військами близько тисячі компаній, зареєстрованих у реєстрі юросіб України, було переведено до російської юрисдикції. Про це пише «Нова газета Європа».

Журналісти виявили в російському реєстрі юросіб 1150 компаній, зареєстрованих в окупованих містах із населенням понад 100 тисяч осіб — Мелітополі, Бердянську, Маріуполі, Лисичанську та Сєверодонецьку. Понад 900 компаній раніше було зареєстровано в українському реєстрі, а після окупації перейшло до російської юрисдикції. 250 із цих компаній, як пише видання, — це промислові та аграрні підприємства.

Дані про засновників були вказані лише у 260 компаній із понад 900. Як з’ясували журналісти, 20 із них змінили власника. До них входять агрохолдинги, хлібокомбінати та гірничодобувні компанії.

2 червня окупаційна адміністрація видала указ про «націоналізацію» українського бізнесу, який дозволяв записувати його до реєстру «безгоспного майна». За рік окупації у Запорізькій області з’явилося понад чотири тисячі таких «безгоспних об’єктів». Журналісти перевірили 1690 з них, за якими була відома назва або тип підприємства, у російському реєстрі юросіб, і з’ясували, що 50 тепер прописані у ФНП як російські.

Як один із прикладів підприємств, що перейшли до російського реєстру, «Нова-Європа» наводить «Мелітопольський м’ясокомбінат». До війни він входив до агрохолдингу нардепа від Партії регіонів Валентини Попової. Зараз, як пишуть журналісти, три компанії холдингу можна знайти в російському реєстрі юросіб, а як мінімум одну з них переписали на громадянина Росії. У травні, за словами колишніх працівників комбінату, на його територію увійшли автоматники. За місяць українська розвідка повідомила, що підприємство переобладнане в морг і туди звозять тіла військових, які загинули у боях.

Джерело