Суд не арештував майно ексдепутата Харківської облради із російським паспортом

Харківський апеляційний суд відмовив у клопотанні.

Олександр Губін із родиною виїхав у Росію і веде там бізнес.

9 лютого Харківський апеляційний суд ухвалив рішення про відмову в арешті майна у Харківському та Чугуївському районах та корпоративних прав в українських фірмах колишнього депутата Харківської обласної ради Олександр Губіна, у якого виявили російське громадянство та бізнес у Росії. Перед цим аналогічне рішення ухвалив Дзержинський районний суд Харкова. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на відповідне рішення суду.

Раніше прокуратура відкрила кримінальне провадження за ч. 4 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Слідство встановило, що фірми Губіна та його родичів, які займаються  пасажирськими перевезеннями на Харківщині, пов’язані з Росією. Це фірми — «Транс-Сервіс», «Престиж Авто Сіті», «Схід Транс-Лідер», «ТМ-Віра».

Донька Губіна — Анастасія з 2017 року працює у «Транс-Сервісі». У 2020 році стала депутаткою Харківської міської ради від «Опозиційної платформи — За життя». Крім того, вона — член постійної комісії Харківської міськради з питань транспорту та зв’язку. Раніше власником цієї фірми був сам Губін. Його дружина має фірму «Схід Транс-Лідер».

Партнер Губіна — Ігор Аріх, депутат Харківської міської ради, очільник комісії з питань транспорту, зв’язку та екології. Брат Ігоря Аріха Дмитро є власником та керівником «ТМ-Віра».

За даними слідства, Олександр та Ірина Губіни на початку війни виїхали до Росії через тимчасово окуповану територію, їхня донька Анастасія — за кілька годин до початку війни. Усі троє ще в 2014 році отримали в Криму російське громадянство. Після цього придбали кілька підприємств у Росії та Криму, зараз продовжують керувати ними. Серед таких підприємств — «Престиж Авто Крим» і «Югагроінвест».

«Станом на цей час транспортні засоби вищевказаних підприємств активно використовуються окупаційними військами для вивезення награбованої продукції з окупованих територій Запорізької та Херсонської областей до анексованого Криму», — зазначили у Харківському антикорупційному центрі.

Інші фірми — «Транс-Сервіс», «Престиж Авто Сіті», «Схід Транс-Лідер» і «ТМ-Віра» продовжують працювати на території України. Як зазначають у ХАЦі, роботу підприємств контролює керівництво та засновники з Росії через довірених осіб в Україні.

Серед майна Губіних, яке прокурор просив арештувати, комплекс у селищі Васищеве Харківського району (оціночна вартість — 57,9 мільйона гривень), два житлових будинки у селі Тернова (3,64 мільйона гривень). Також мова йшла про арешт корпоративних прав у фірмах «Транс-Сервіс» і «Престиж Авто-Сіті» вартістю 12,51 мільйона гривень. Однак суд відмовив.

«Нагадаємо, що в той же час, зараз суди майже завжди задовольняють клопотання прокуратури про арешт корпоративних прав громадян рф та білорусі, які мають частки в українських фірмах, в рамках досудового розслідування у кримінальних провадженнях за фактом колабораційної діяльності (ч. 4 ст. 111-1 КК України.). Без оголошення комусь підозр. Тобто в ідентичних ситуаціях з провадженням по сім’ї Губіних», — зазначили у Харківському антикорупційному центрі.

Крім родини Губіних, російська фірма є в Ігоря Аріха. За даними ХАЦу, це фірма — «Престиж Авто Крим». Аріх відкрив її у 2011 році, у 2014-му переоформив за російським законодавством. У деклараціях Аріха вона не вказана. У 2021 році фірма сплатила понад мільйон рублів у бюджет Росії. Раніше у співзасновниках фірми був Олександр Губін.

Як писав KHARKIV Today, про наявність у колишнього депутата Харківської обласної ради Олександра Губіна російського громадянства та російського бізнесу стало відомо у листопаді 2022 року.

Джерело