25 березня — Феофанів день: історія, традиції та прикмети свята

Якщо кінь в цей день захворіє, то все літо хворіти буде.

Феофанів день — це церковне свято, яке відзначається 25 березня. Цього числа святому Феофану Сигріанському віруючі люди віддають почесті. У народі свято ще називають Феофаном і днем Феофана. Церковна назва — Преподобного Феофана Сповідника, Сигріанського. Ця дата важлива для віруючих людей, тому вони не пропускають свято, збираючись в церкві, інформує Ukr.Media.

Історія свята

Батьківщиною святого Феофана, який жив у 18-19 столітті, є Константинополь. Коли батько маленького Феофана помер, імператор Лев Ісаврянин взяв хлопчика на виховання. Перед одруженням Феофан домовився з дружиною про те, що вони будуть зберігати цнотливість, адже він давно мріяв стати ченцем.

На життєвому шляху Феофана зустрівся Григорій Стратигій незадовго після весілля. Він не лише допоміг йому стати ченцем, а й схвалив зведення чоловічого монастиря. Споруда була збудована на території острова Калонім. Феофан весь свій вільний час молився і читав церковну літературу, тому Господь дав йому дивовижний дар — рятувати людей від демонів, які вселилися в них.

Незабаром Феофан звів ще один монастир у Сигріанській області. У віці 50-ти років він захворів на невиліковну хворобу. Лев Вірменин, який прийшов до влади, відновив боротьбу з символами церкви. В результаті Феофана заарештували, а його монастир піддали вогню. Чернець не протримався за ґратами і місяця, померши в камері.

Традиції та обряди

Це свято не пов'язане з якимись особливими традиціями. Якщо людина вирощувала льон або коноплю, вона залишала жменьку насіння в якості частування для птахів. Кажуть, що урожай буде багатим. Знахарі в цей день обов'язково читали різні змови, приймаючи людей, які страждають від пристріту.

Ґрунт на Феофана відтає, а сніг сходить. Саме тому необхідно вийти на вулицю зі сходом сонця, щоб привітати довгоочікувану весну.

У день Феофана люди обов'язково приводять коней до водойм, щоб напоїти їх срібними судинами. Кажуть, що хвору в цей день тварину неможливо вилікувати аж до пізньої осені. Перед церковним святом господарі уважно придивлялися до живності, адже вони не хочуть побачити, що хвороба почала розвиватися. За тваринами починали краще доглядати, намагаючись запобігти неприємностям.

Прикмети

У цей день діють особливі прикмети, до яких варто придивлятися:

  • Практично все літо йтимуть дощі, якщо на Феофана була тепла і сонячна погода.
  • Якщо з ранку на вулиці туман, то можна отримати багатий урожай льону або конопель.
  • Незабаром піде дощ, якщо коні почали хвилюватися і голосно пирхати.
  • Якщо ви почуєте в це свято, що кінь ірже, то вас чекають приємні події.
  • Попереду вас чекає небажана зустріч, якщо в дорозі коні почали раптово пирхати і ставати на диби.

Феофанів день подарує чудовий настрій, оскільки це церковне свято світле. Віруючі люди ставляться до його традицій і прикмет уважно, адже вони дійсно втілюються на практиці.

Источник