«Украдене щастя», або Чому ми не побачимо бою за абсолютного чемпіона в суперважкій вазі

Перемовини щодо бою Усик – Ф’юрі офіційно закінчились. 

Ми вірили, сподівались і дуже чекали поєдинку Олександра Усика проти Тайсона Ф’юрі. Та врешті промоутери боксерів оголосили, що бою не буде. Чому зірвався історичний поєдинок за титул абсолютного чемпіона світу в хевівейті та що тепер робити українському боксеру, читайте в матеріалі від Укрінформу.

Усик – Ф’юрі. Хронологія подій

3 грудня 2022 року. Тайсон Ф’юрі втретє перемагає Дерека Чісору. Після поєдинку він влаштовує шоу, де викликає у ринг Олександра Усика. Боксери проводять першу неофіційну дуель поглядів та на словах домовляються про свій майбутній бій. Публіка в захваті, промоутери потирають руки та готуються до перемовин. Журналісти «вступають в гру» та ледь не буквально штампують матеріали про найбільший бій 21-го століття. 

Все здавалось дуже просто, на перший погляд. Промоутери розпочали переговори, а Олександр Усик розпочав підготовку до найбільшого поєдинку свого життя. Ф’юрі, своєю чергою, час від часу підігрівав інтерес до бою, публікуючи відеозвернення до Усика у своєму Інстаграмі, де він, мовляв, дуже чекає бою і знищить Усика. 

Кульмінацією цієї, як виявилось пізніше, драми став березень 2023 року. У промоутерів вже була робоча дата бою(29 квітня) та місце проведення поєдинку(«Вемблі», Лондон). Та чомусь контракт не був підписаний. Далі все розвивалося в найкращих традиціях Тайсона. Ф’юрі сказав, що підпише бій, тільки якщо розподіл гонорару буде 70 на 30 на його користь. Відповідь від Усика була миттєвою. Наш чемпіон не раз наголошував на тому, як важливо для нього стати абсолютним чемпіоном світу, тож і тут він погодився. Хоча українець володіє трьома поясами(WBO, IBF та IBO), а Ф’юрі — лише одним(WBC). 

Здавалося, контракт підпишуть з дня на день, але «Циганський король» почав вигадувати нові умови контракту і загнав перемовини у глухий кут. Промоутери боксерів повідомили, що бою не буде. 

Фанати Тайсона, як і вся боксерська спільнота, впевнені, що британець не захотів ризикувати своїм титулом і просто злякався українського боксера. Цю думку в коментарі Укрінформу розділяє генеральний менеджер українського промоушену «Top Boxing Generation» Владислав Єлисєєв.

«Безумовно сумно, що поєдинок такого рівня не відбудеться. Я розчарований поведінкою Тайсона Ф’юрі: не очікував, що він може дозволити собі ось так вчинити з боксерськими фанатами. Мені відомо, наскільки важким буває процес перемовин. Організувати такий масштабний поєдинок ще та задача для промоутера, але коли в тебе є боєць, який тільки удає, що хоче боксувати та публікує відео в соцмережах, нічого не вийде. Ф’юрі програв цей бій, навіть не виходячи в ринг. Він просто злякався Усика, адже розумів, що не зможе впоратись з Сашею. Ви згадайте його поєдинок проти Стіва Каннінгема, колишнього крузера. І просто порівняйте Каннінгема та Усика. Дуже шкода команду Сашка та самого боксера. Вони зробили все можливе, пішли на поступки та хотіли подарувати вболівальникам те, за що вони люблять бокс. Але не сталось» — каже Єлисєєв. 

Натомість Усика почали ще більше поважати за його позицію. Бронзовий призер чемпіонату Європи (2011) Володимир Матвійчук пояснив, чому перемога в поєдинку Усик – Ф’юрі без вагань була б за українцем. 

«Дуже шкода, що не відбудеться цей поєдинок. Було багато різних обговорень, більшість людей казали, що Сашкові буде дуже важко. Скажу чесно, було багато тих, хто говорив, що Сашко не зможе перемогти, але я, наприклад, уклав парі з двома людьми, що перемога буде за Усиком. В Олександра зараз такий вік, що він зараз на піку своєї боксерської кар’єри, він дуже добре відчуває суперника, різносторонньо боксує, у два поверхи. У Ф’юрі такого суперника як Усик ще ніколи не було. Олександр дуже витривалий, гарно дихає і найголовніше — його підтримує вся Україна, все наше боксерське суспільство за його ставлення, за його справи, за його слова і дії до України. Коли тобі легко психологічно, коли за тобою стоять мільйони українців і всі в тебе вірять, за тебе переживають, тоді тобі буде легко в бою. Тому, я впевнений, що якби цей бій відбувся, то перемога була б саме за Усиком», — пояснює Матвійчук. 

Та все ж ця історія, яка могла б стати реальністю, закінчилась. Олександр Усик вже закрив свій тренувальний табір та повернувся до України. 

Усик. Що далі?

Днями Едді Хірн зробив пропозицію, від якої нібито не можна відмовитись. Він хоче організувати два паралельних поєдинки – Усик-Вайлдер та Ф’юрі-Джошуа. За словами промоутера, переможці боксуватимуть за титул абсолютного чемпіона світу. Але насправді, що б там не говорив Едді Хірн, в Олександра Усика на даний момент є зовсім інший суперник, а саме претендент на титул  WBA бразилець Даніель Дюбуа. Про це вже говорить промоутер Олександра Усика Олександр Красюк.

«Швидше за все, Усик далі буде боксувати з обов’язковим претендентом. Це має бути бій по лінії WBA. Наступна у черзі WBA, але все залежить від здоров’я Дюбуа. Головне — чи готовий він битися. Пам’ятаєте його бій в андеркарті у Ф’юрі? Він зазнав серйозної травми. У мене було таке ж ушкодження. Мені знадобилося більше пів року, щоб відновитися. Пройшло вже 5-7 років, але я все ще відчуваю біль у моєму коліні після операції», — сказав Красюк.

Звісно, поєдинок Усик-Дюбуа не буде таким смачним, яким міг бути бій Усик-Ф’юрі, та все ж українцю потрібно пройти цього суперника, щоб знову бути ближчим до бою за титул абсолютного чемпіона світу у суперважкій вазі, пояснює для Укрінформу генеральний менеджер українського промоушену «Top Boxing Generation» Владислав Єлисєєв.

«Щодо поєдинку проти Дюбуа, то це буде хороший суперник для технічних вмінь Усика. Він обов’язковий претендент, тому немає куди діватись. Звичайно, це бокс і тут можливе все, що завгодно, але я не бачу жодного варіанту, при якому Дюбуа переможе Усика. Єдина його перевага – вік, але в нинішній ситуації це не грає жодної ролі. Будемо сподіватись, що Ф’юрі залишить титул вакантним, Усик захистить пояс і ми побачимо вже наприкінці цього або на початку наступного року ще один бій Олександра за абсолюта», — сказав Єлисєєв.

Нам усім залишається лише набратись терпіння та знову чекати. Чекати, аби розпочались нові перемовини, чекати на новий табір від нашого чемпіона і чекати на його наступний бій. Швидше за все, наступного разу Олександр Усик вийде в ринг влітку цього року. Тож, чекаємо на новини стосовно майбутнього бою нашого чемпіона. 

Фото: Getty Images, instagram.com

Діана Кондратюк, Київ

Источник