Зґвалтування на Закарпатті: омбудсмен Лубінець повідомив про порушення прав дівчини на суді — Події

Зґвалтування на Закарпатті: омбудсмен Лубінець повідомив про порушення прав дівчини на суді - Події

Фото: pixabay.com

Представник регіонального представництва Офісу Омбудсмана України побував у селі Верхні Ворота, в якому сталося резонансне зґвалтування 14-річної дівчини на Закарпатті.  Як повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець на своїй сторінці в Фейсбуці, він отримав повідомлення щодо необхідності реагування на цю справу від небайдужих у соцмережах.

За словами омбудсмена, з’ясувалося, що права дівчини під час судового процесу «були грубо порушені — він вібувався за участі адвоката з Центру правової допомоги, інтереси в суді представляла служба захисту дітей місцевої сільради. І ця ж сама служба захисту дітей дала ґвалтівникам позитивні характеристики».

— З метою встановлення обставин справи та встановлення позиції законних представників потерпілої, сьогодні представник Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини здійснив візит безпосередньо за місцем проживання потерпілої, в ході якого поспілкувався з батьком та бабусею, які надали згоду щодо вжиття заходів направлених на відновлення прав дитини.

Лубінець пообіцяв, що дії судді будуть «ретельно проаналізовані» та буде направлений відповідний лист до Вищої ради правосуддя.

— Ми ретельно проаналізуємо дії прокуратури. Відповідний лист буде направлено на Генпрокурора та до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.  Також проаналізуємо діяльність місцевої служби захисту дітей, працівник якої представляв інтереси дівчинки в суді. Адже, як виявилося, мати одного із хлопців, також являється працівницею тієї служби соцзахисту дітей. Тому є сумніви щодо «неупередженості» та професійності представлення інтересів дівчинки, — наголосив омбудсмен.

Він висловив «сумніви щодо професійності дій обласного керівництва», бо «подія трапилася ще влітку 2021 року, втім суд виніс вирок по справі лише зараз».

— Справа перебуває на моєму контролі. Зафіксовано порушення права дитини на захист та справедливе судочинство. Права неповнолітньої дівчини мають бути поновлені!- наголосив омбудсмен.

Історія питання

Раніше Воловецький районний суд виніс вирок трьом підліткам із села Верхні Ворота Закарпатської області, які 24 серпня 2021 року зґвалтували 14-річну односельчанку, а відео оприлюднили у мережі. Суддя Оксана Софілканич призначила їм 5 років ув’язнення, але звільнив від виконання покарання з умовним терміном на два роки.

За даними односельців, пише Лубінець, хлопці заманили свою подругу до подвір’я одного з підлітків, а потім до підвалу. Дівчина давно товаришувала з ними, тому пішла. Після чого один з них вдарив дівчину, а потім по черзі зґвалтували її. Усі дії, що вчиняли над потерпілою, підлітки знімали на відео з метою шантажу. Пізніше відео знущань було завантажене в Інтернет та продемонстроване однокласникам в школі.

Про зґвалтування онуки дізналася бабуся, з якою проживає дівчина, та викликала поліцію. На суді усі троє визнали свою провину.

Джерело