31 грудня – Модестів день: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна бити посуд – це призведе до сварок з домочадцями.

31 грудня православна церква вшановує пам'ять Модеста, архієпископа Єрусалимського. Святитель вважався покровителем домашніх тварин, тому на Русі свято називали ще «Покровом худоби», а чоловіки дякували йому за турботу про стада, збираючись за загальним столом, який обов'язково включав м'ясні страви, інформує Ukr.Media.

Біографічна довідка

Модест народився в сім'ї християн в VII столітті в Севастії (сучасна назва — Сівас, місто знаходиться на території Туреччини). З юних років він вів праведний спосіб життя і, подорослішавши, постригся в ченці. Молодий чернець з ретельністю приймався за виконання своїх обов'язків, чим здобув прихильність старших товаришів. За сумлінну службу він був зведений в чин настоятеля одного з монастирів в Палестині.

У 614 році на місто напали перси, в результаті десятки тисяч християн були вбиті або взяті в полон, серед останніх опинився і Єрусалимський патріарх. Замість нього Управління єрусалимським храмом було тимчасово доручене Модесту. Заручившись підтримкою патріарха Олександрійського, він ініціював відновлення багатьох зруйнованих перською навалою святинь і за християнським звичаєм організував поховання загиблих ченців.

Після повернення з полону патріарх Захарія продовжив служіння Господу в колишньому Сані. Після його смерті цей пост зайняв Модест, який помер в 634 році в поважному віці 97 років.

Трохи про традиції

Святителя Модеста в цей день молили про послання здоров'я домашній худобі, просили захистити її від падежу і лісових хижаків. Свято вважалося сприятливим для передбачення долі на найближчий рік. Ворожили і на погоду: брали дванадцять коробочок з сіллю — по одній на кожен місяць — а вранці відкривали їх. Та, в якій сіль просочилася водою, вказувала на те, що в цьому місяці будуть рясні опади.

Наші предки вірили, що в цей день нечиста сила особливо активна і розгулює не тільки вночі, але і вдень. Від неї закривали ємності з молоком і ховали ножі. Для вигнання бісів проводили обряд колядування: ряджені, які брали участь в процесії, символізували злих бісів. Після прибирання в хаті виметене сміття кидали в розведене у дворі багаття, позбавляючись таким чином від усіх неприємностей року, що минає.

Народні прикмети

Модестів день вказував, яка погода буде в червні.

  • Поля, не вкриті сніговим покривом, віщували неврожайний рік.
  • Ознакою швидкого потепління були вітри із заходу і відсутність хрускоту при ходьбі по снігу.
  • Помірних морозів чекали, якщо йшов снігопад з великими пластівцями.
  • Якщо бачили на дереві ворона, що кричав поперемінно на різний лад, вірили, що він пророкує мінливу погоду.