Консул Росії у Харкові вербував агентів для ФСБ

Фото: СБУ Чотирьох агентів затримали, ще четверо перебувають у Росії.

Одного з агентів завербував почесний консул Росії у Харкові.

Служба безпеки України знешкодила групу агентів ФСБ у Харківській і Донецькій областях із восьми місцевих мешканців. Агенти передавали окупантам інформацію про Збройні сили України, один із них прикривався документами помічника наредпа і журналіста.

«Один із них використовував для прикриття статус помічника діючого народного депутата України та посвідчення журналіста. Зловмисники збирали розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони на території регіонів», — розповіли в СБУ.

Особливо цікавила агентів інформація про маршрути руху військових ешелонів і розташування залізничних станцій, де розвантажують озброєння української армії. Також вони шукали місце розташування складів із боєприпасами, вогневих позицій, блокпостів і фортифікаційних споруд Збройних сил України у прифронтових районах сходу країни та у Дніпропетровській області. До їхніх завдань входив також пошук і передача координат стратегічно важливих мостів.

Окрім розвідувальних даних, агенти фіксували результати обстрілів окупантів ракетами по Харкову, Богодухівському району, Краматорську, Дружківці, Костянтинівці, Донецькій області.

Під час окупації міст Ізюм і Балаклія у Харківській області російські агенти займалися підбіркою кандидатів до місцевих адміністрацій окупантів.

СБУ затримала чотирьох агентів ФСБ, ще четверо знаходяться на території Росії. Установлено, що одного з агентів завербував почесний консул Росії у Харкові.

«За даними слідства, агентурна мережа була сформована двома кадровими співробітниками фсб до початку повномасштабного вторгнення. До її складу увійшов агент, який раніше був завербований почесним консулом рф у Харкові. Інших учасників групи агресор залучив до негласної співпраці дистанційно або під час поїздок фігурантів до рф. Кожному з них було присвоєно псевдонім та відпрацьовано конспіративну легенду», — розповіли у СБУ.

Активізувалися агенти після початку повномасштабного вторгнення. Інформацію передавали у Telegram як медіафайли та геолокації. Під час обшуків в агентів знайшли російську символіку та прокремлівську літературу. Крім того, були отримані координати, за якими знайшли російський схрон зі зброєю. Він залишився від загарбників, які втекли під час контрнаступу української армії.

Чотирьом затриманих агентам оголосили підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Вони перебувають під вартою.

Фото: СБУ Фото: СБУ Фото: СБУ Фото: СБУ Фото: СБУ Фото: СБУ Фото: СБУ Фото: СБУ Фото: СБУ Фото: СБУ ПопереднійНаступний

Як писав KHARKIV Today, 15 березня у Харкові затримали російського агента, який готував теракти проти українських військових.

Джерело