Велике повернення. Артисти харківського театру опери та балету вперше з початку війни виступили на великій сцені

Фото: Василь Голосний/»Харьковские известия»  Третина артистів CХІD Опера виступають вдома, інші вже рік гастролюють Європою.

Найбільший театр Харкова, CХІD Опера, відновлює концерти на великій сцені. Поки що вони будуть нерегулярними з міркувань безпеки, але поступово кількість вистав збільшується.

26 березня артисти ХНАТОБу символічно повернулися на велику сцену, де не виступали понад рік. На честь Всесвітнього дня театру звучали твори Россіні, Моцарта, Пуччіні, Верді. 

Готові запустити театр за два-три дні

Оперний театр частково відновив роботу ще у грудні минулого року. Тоді в приміщенні біля каси вдалося облаштувати невеличке приміщення усього на 40 глядачів. Туди поставили генератор, щоб не переривати концерти під час блекаутів. Не зважаючи на важку воєнну зиму, вистави користувалися попитом — у Харкові і досі небагато розваг, театри майже не працюють, а кіносеанси постійно перериваються повітряними тривогами.

Глядачі скучили за великою сценою: 26 березня під час концерту з 920 місць в партері були заповнені майже всі. Концерт розпочався Гімном України, а завершився «Молитвою за Україну» Гулака-Артемовського. Коли можна буде послухати оперний та хоровий спів наступного разу на великій сцені — невідомо. Артисти кажуть, що готові виступати знову хоч завтра, але військова адміністрація не дозволяє збиратися регулярно. Сцена не пустує, бо тут час від часу проходять закриті заходи та нагородження, але від постійних вистав поки що доводиться відмовлятися з питань безпеки.

Взимку маленький зал обирали ще й з іншої причини — в театрі було дуже холодно. Минулого березня під час обстрілів сильно постраждав дах будівлі, зараз його частково полагодили, але він усе ще потребує ремонту.

Концерт в маленькому залі в підвалі. Фото: ХНАТОБ / СХІД OPERA

«Велика кількість вікон вибита, немає герметичності будівлі. Постраждала покрівля, вже вдалося ліквідувати всі великі пошкодження, лишились невеличкі, але їх дуже багато — 400-500 поривів мембрани. У техничному стані будівля робоча, навіть опалювалася взимку. Ми в будь-який час готові повністю запустити театр протягом двох-трьох днів», — розповів KHARKIV Today виконувач обов’язків директора CХІD Опера Ігор Тулузов.

Оперний — не єдиний в Харкові театр, який збирається найближчим часом повертатись на велику сцену. Готуються відновити роботу основної сцени в Харківському національному академічному театрі, а з квітня і Харківський театр імені Шевченка покаже на головній сцені виставу «Нехай щастить».

Поки що без балету

Навіть коли у військовій адміністрації дозволять оперному театру відновити вистави на головній сцені, повернути довоєнний репертуар відразу не вийде і деякий час доведеться обмежитись лише концертами. В операх та балетах поки що нікому співати й танцювати — більшість артистів ще на початку війни виїхали у довге європейське турне, що досі триває.

«50% нашої трупи знаходиться зараз в Європі, десь 30% тут, і 20% — не повернулися до роботи, вони в евакуації в Україні та в Європі. Повноцінну оперу чи балет поставити зараз неможливо», — каже Ігор Тулузов.

Харків’яни показали «Жизель» у Даугавпілсі (Латвія). Фото: ХНАТОБ / СХІД OPERA

За майже рік гуманітарним туром «Європейський шлях» харківські артисти виступили у багатьох містах ЄС від Клайпеди до Риму. Найдовшим був тур Литвою, до якої вирушила трупа у складі 220 чоловік разом з дітьми — у квітні минулого року Харків постійно обстрілювали, тому артисти забрали з собою на гастролі навіть домашніх тварин. Більшість із тих, хто виїхав минулого року, досі представляють українське мистецтво за кордоном. Нещодавно вони виступали в Берліні в концерті UKRAINE RISЕ. Концерти, у яких беруть участь харківські артисти, переважно благодійні, кошти спрямовуються у різні фонди, що підтримують українців, постраждалих від війни. За увесь час артисти взяли участь більш ніж у 100 театральних заходах.

Тим часом артисти, що лишились в Харкові, шукають можливості, аби бути ближчими до місцевих шанувальників. На початку війни спускались в метро та грали концерти там, аби підбадьорити наляканих харків’ян, тоді провели більше 20 таких концертів. Зараз театр співпрацює з «Червоним Хрестом» і організовує концерти у храмах, школах, гуманітарних центрах й місцях розселення переселенців, будинках ветеранів, частинах ДСНС та місцях дислокації ЗСУ.

У ХНАТОБі вистави зараз ідуть щодня, починаються о 15:00. Ознайомитись з розкладом можна на сайті театру.

Джерело