Температура у дорослих: коли потрібно насторожитись та бити тривогу

Лише без паніки.

Температура тіла може багато розповісти про стан здоров'я людини і вказати на її самопочуття. Але мало хто обізнаний про різні варіації температури тіла, і звідси виникають ускладнення, інформує Ukr.Media.

Згідно з даними ВООЗ, нормальною для життєдіяльності температурою є 36,6 градусів за Цельсієм. При високій фізичній активності або стресі температура має тенденцію підвищуватися до 36,8-37.

Температура піднімається набагато вище, до 39 градусів, при вірусному захворюванні, це явище називається гіпертермія: в цьому випадку в організмі підвищується віддача тепла, щоб знищити хвороботворні бактерії, тому не поспішайте шукати способи збити температуру. Застосовуючи жарознижувальні засоби, ви тільки заважаєте відповідній реакції організму, адже багато видів інфекції гинуть при 38 градусах.

Розглянемо показники, які йдуть на зниження:

  • 35,9-36,9 — це показник, який повідомляє про те, що ваш організм в оптимальному стані і не відчуває проблем з терморегуляцією.
  • Температура 34,9-35,2 пов'язана з порушеннями функції щитоподібної залози (гіпотиреозі), погіршенні стану організму після антибіотиків, радіоактивного випромінювання, зсуві формули крові і просто важкого похмілля.
  • 35,3-35,8 виникає через хронічну втому, депресії, проблеми з печінкою і підшлунковою залозою, перші прояви цукрового діабету, порушення білкового обміну.
  • 29,5 градусів — тіло ризикує переохолодитися; хтось терміново повинен викликати невідкладну допомогу. Перша допомога полягає в терміновому зігріванні тіла.
  • При 27 градусах настає кома, утруднюється дихання. Звернутися потрібно до реаніматологів.

Источник