Найзапекліші бої точаться за Білогорівку, Бахмут, Авдіївку та Мар’їнку

російські війська зосереджують свої сили на веденні наступу на чотирьох напрямках, найзапеклішими залишаються бої за Білогорівку, Бахмут, Авдіївку та Мар’їнку.

Про це Генеральний штаб Збройних сил України повідомив у Фейсбуці, оприлюднивши оперативну інформацію станом на 18:00 п'ятниці, 31 березня, передає Укрінформ.

Як зазначається, загарбники продовжують зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом поточної доби підрозділи Сил оборони України відбили понад 30 ворожих атак.

Українська авіація за добу здійснила загалом шість ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки російської армії.

Підрозділи ракетних військ й артилерії Сил оборони зі свого боку уразили вісім районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки ворога, склад паливно-мастильних матеріалів, два зенітно-ракетні комплекси, артилерійський підрозділ на вогневій позиції, а також станцію радіоелектронної боротьби.

російська армія впродовж доби здійснила п'ять ракетних і 12 авіаційних ударів, а також понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

«Не маючи бажаних результатів на полі бою, ворог продовжує цинічно тероризувати мирних громадян нашої країни», — зазначили в Генштабі.

Зокрема, балістичними ракетами 31 березня російська армія завдала чергового удару по цивільних об’єктах Запоріжжя й інших населених пунктів України. Для авіаційних ударів ворог задіяв також шість ударних безпілотників типу «Шахед-136» — усі були знищені Силами оборони.

Імовірність здійснення загарбниками подальших ракетних й авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка суттєвих змін не зазнала. Навчання з бойової підготовки підрозділів Сил спеціальних операцій збройних сил республіки білорусь завершені.

Водночас вище політичне керівництво білорусі продовжує підтримувати російську агресію, надає противнику повітряний простір і територію. На білоруських полігонах триває підготовка підрозділів територіальних військ збройних сил рф, однак ознаки формування наступальних угруповань ворога не виявлені.

Загарбники продовжують зберігати військову присутність у прикордонних районах Курської та Бєлгородської областей рф.

Від ворожих обстрілів протягом доби потерпали Баранівка Чернігівської області, Соснівка, Волфине, Кіндратівка, Новомиколаївка, Попівка й Олександрівка Сумської області, а також Ветеринарне, Гоптівка, Стрілеча, Глибоке, Бочкове й Бударки Харківської області.

На Куп’янському напрямку ударів російської армії зазнали Кам’янка, Фиголівка, Синьківка і Крохмальне Харківської області, а також Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби росіяни вели безуспішні наступальні дії біля Макіївки, Кремінної, Діброви й Білогорівки та в районі Серебрянського лісництва. Від ударів ворожої артилерії потерпали Невське, Діброва й Білогорівка Луганської області, а також Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку війська рф не припиняють штурмувати місто Бахмут, намагаючись узяти його під повний контроль. Протягом доби ворог бив по Оріхово-Василівці, Новомарковому, Григорівці, Бахмуту, Іванівському, Озарянівці та Майорську Донецької області.

На Авдіївському і Мар’їнському напрямках загарбники вели наступальні дії біля Новобахмутівки, Авдіївки й Первомайському, однак успіху не мали. Також обстрілювали Степове, Тоненьке, Мар'їнку й Новомихайлівку Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби росіяни активно застосовували для коригування артилерійського вогню безпілотники, завдавали ударів по Водяному, Вугледару, Великій Новосілці, Красногорівці й Новосілці Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках війська рф активних дій не проводили, удосконалюючи оборонні рубежі та позиції у фортифікаційному плані. російських обстрілів тут зазнали Времівка й Новосілка Донецької області, Ольгівське, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Малі Щербаки та Степногірськ Запорізької області, а також Херсон.

За даними Генштабу, тенденція збільшення випадків втечі груп особового складу російської армії з підрозділів і військових частин продовжується.

Встановлено, що в тимчасово окупованому Старобільському районі Луганської області загарбники розшукують 50 військовослужбовців, які дезертирували.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч на 31 березня російська армія атакувала Україну з півночі ударними безпілотниками типу «Шахед-136/131». Також були зафіксовані близько п’яти інших цілей, імовірно повітряних куль.

Дев’ять із десяти ворожих дронів були знищені Силами оборони.

Источник