В Україні запустили систему електронних платежів нового покоління

В Україні запустили систему електронних платежів нового покоління

Фото: Пресс-центр НБУ У НБУ пояснили нюанси нового покоління СЕП

На нове покоління СЕП перейшли всі банки, Державна казначейська служба, Національний депозитарій та компанії-розробники програмного забезпечення.

В Україні запрацювало нове покоління системи електронних платежів Національного банку. Про це повідомляється на сайті регулятора у суботу, 1 квітня.

Вказано, що ця система працює на базі міжнародного стандарту ISO 20022 та доступна для проведення міжбанківських платежів 24 години на добу сім днів на тиждень.

«Сьогодні відбулася одна з найбільших міграцій, яку будь-коли здійснювали фінансові установи України. Подібні зміни відбуваються раз у покоління. Впевнений, що це стане потужним поштовхом для майбутнього розвитку та модернізації інформаційних систем українських банків та фінансових установ», – сказав заступник голови НБУ Олексій Шабан.

Вказано, що у процесі міграції на нове покоління СЕП було задіяно всі банки, Державну казначейську службу, Національний депозитарій України, а також компанії-розробники програмного забезпечення.

«Нове покоління СЕП побудовано з використанням сучасних програмних та технічних засобів, що дозволяє проводити електронні платежі ще швидше, зручніше та безпечніше», – йдеться у повідомленні.

Завдяки стандарту ISO 20022 з’явилася можливість уніфікації платіжних повідомлень, створення єдиних правил їх заповнення та обробки, розширення реквізитного складу додатковими полями та структурованою інформацією. Це сприятиме ще більшій автоматизації та прискоренню обробки платіжних операцій, підвищенню рівня обслуговування учасників СЕП та їх клієнтів.

Крім того, тепер система працює в режимі 24/7, що передбачає цілодобове виконання міжбанківських платіжних операцій без припинення роботи системи та миттєвий перехід від календарного дня.

Перехід на нове покоління СЕП є важливою технологічною умовою подальшого якісного розвитку платіжної інфраструктури України. Зокрема, з огляду на набуття Україною статусу кандидата на членство в ЄС, Нацбанк продовжує активно працювати над можливістю приєднання нашої країни до Єдиної зони платежів у євро (SEPA) та реалізації функціоналу миттєвих платежів у наступній версії СЕП-4.1, тестування якої учасниками заплановано у 2023 році.

Раніше повідомлялося, що Нацбанк розробив критерії для фінустанов, критично важливих під час війни. При цьому компанії мають самі звернутися до НБУ щодо визначення їх як критично важливих.

 

Джерело