Небезпечні життєві пастки, в які ми часто потрапляємо

Вони заважають нам ясно мислити і приймати правильні рішення.

Небезпечні психологічні пастки часом заважають нам ясно мислити і приймати правильні життєві рішення. Настав час ознайомитися з декількома з подібних пасток, щоб перестати в них потрапляти, інформує Ukr.Media.

Ефект Зейгарник

Суть цієї пастки, в яку ми часто потрапляємо, полягає в тому, що багато речей, які ми чомусь не закінчили, залишаються в нашій свідомості. Ми про них згадуємо і думаємо, хоча про них можна було б забути. У більшості випадків наш мозок успішно забуває те, що нам не потрібно. З цієї причини ми забуваємо багато імен і дат свят, які не відзначаємо.

На жаль, іноді наш мозок тримає в пам'яті те, що ми не доробили. Щоб такого не було, просто намагайтеся робити списки того, що необхідно виконати вдома і на роботі. Так мозок отримає інформацію про те, що завдання виконано.

Ілюзія справжніх знань

Справжні знання — ті, що були отримані в ході довгої і наполегливої роботи, аналізу фактів і вирішення завдань. Багато сучасної політики, журналістів та представники інших професій володіють помилковими знаннями. Вони визубрюють якусь інформацію, тому можуть дуже красиво щось розповісти, але якщо ви капнете глибше, задавши їм уточнювальне питання, вони на нього не дадуть відповіді. Не потрапляйте в цю пастку, довіряючи чужому псевдо розуму, а також не думайте, що ви самі володієте істинними знаннями, адже ваші пізнання в певній області можуть бути вкрай мізерними.

Дослідження показують, що з розвитком соціальних мереж та Інтернету в цілому в світі стало неймовірно багато людей, що володіють подібними знаннями. Те, що ви можете блиснути фактами, про які ніхто не знає, ще не говорить про ваші справжні пізнання в тій чи іншій темі.

Помилка негайної дії

Багато людей помилково вважають, що їм потрібно обов'язково діяти прямо тут і зараз для того, щоб домогтися поставлених завдань. Наприклад, дуже багато людей, вигравши круглу суму або отримавши спадок, спробують спустити її на розваги або дорогі речі. Це абсолютно неправильний підхід.

Суть в тому, що вам зовсім не обов'язково робити щось прямо зараз, щоб отримати вигоду. Іноді найкраща дія — це її відсутність. Не бійтеся збирати інформацію і зважувати кожен свій крок. Не поспішайте з рішеннями, оскільки іноді нам потрібно просто почекати і дочекатися певного моменту, щоб зрозуміти, що робити далі.

Схильність до вигідних упереджень

Суть цієї психологічної пастки в тому, що якщо ми досягаємо чогось, то приписуємо це собі. Якщо ж ми зазнаємо невдачі, то винні всі навколо, але тільки не ми самі. Є багато тих, хто не страждає від цього, але, на жаль, більшість людей щодня потрапляють у таку пастку. Так, дуже часто ми не винні в тому, що відбувається в нашому житті, але якщо подумати, то ми все одно повинні брати частину провини на себе, так як не змогли передбачити появу неприємностей заздалегідь або не змогли убезпечити себе заздалегідь від наслідків гіпотетичних неприємностей.

Источник