На Харківщині знаходять боєприпаси, які не бачить металошукач

Фото: KHARKIV Today Окупанти розкидали пластикові міни.

Усе прикордоння Золочівської громади є небезпечним.

Території Золочівської громади, які межують із Дергачівщиною, щільно заміновані. Там розкидані, у тому числі пластикові міни, які не розпізнає міношукач. Такі міни можна зустріти, зокрема, у селах Макарове й Турове. На цих територіях розташовані сільгоспугіддя, однак працювати там небезпечно. Про це повідомив «Зорі» начальник Золочівської селищної військової адміністрації Віктор Коваленко.

«Наприклад, ситуація з північно-східною частиною. Це ті сільгосппідприємства, які знаходяться на кордоні з Дергачівською громадою — Макарове, Турове, там дуже багато насипано. Скажу більше: там є такі міни пластикові, які, наприклад, міношукач їх не бере, це тільки потрібно «щупом». І це є велика небезпека», — зазначив Віктор Коваленко.

За словами Віктора Коваленка, у громаді склали карти полів, які є небезпечними через замінування, військова адміністрація співпрацює з виробниками, й вони сповіщені, де можуть працювати.

Сільгоспроботи проводити неможливо на територіях Золочівської громади, які знаходяться під кордоном. Минулого року врожай не зібрали на 40% земельних угідь, що позначилося на місцевому бюджеті. Цьогоріч планують засіяти 70% сільгоспугідь.

Окрім полів, дуже небезпечними є кладовища. У громаді заборонили відвідувати місця поховання на прикордонні. Мешканців Золочівщини просять у разі виявленні вибухонебезпечних або підозрілих предметів одразу звертатися до військової адміністрації або рятувальників.

«Ми бачимо щодня у Харківській області підриви, практично щодня. То в лісах, то на сільських угіддях, у річках, на берегах. Люди підриваються, гинуть, на жаль. Ми хочемо уникнути цієї ситуації. І я звертаюся на передодні Червоної Гірки щодо того, що прикордоння, цвинтарі, там заборонено відвідування. Це Морозова Долина, Леміщине і все понад кордоном. Дуже багато вибухонебезпечних предметів. Звертаюсь, шановні мешканці, якщо є інформація, будь ласка, звертайтеся до нас, підрозділів ДСНС», — зазначив Віктор Коваленко.

Як писав KHARKIV Today, у Службі автомобільних доріг у Харківській області звернулися до водіїв із закликом уникати узбіччя, оскільки вони можуть бути замінованими.

Джерело