У найбільшому виші Харкова стипендіїї нараховуватимуть по-іншому: бракує коштів

Фото: Сергій Козлов / KHARKIV Today Стипендіального фонду, який фінансує державний бюджет, не вистачає на виплату стипендій.

Коштів на виплати стипендій 40% студентів, які навчаються за держзамовленням, недостатньо.

У Харківському національному університеті ім. В. Н. Каразіна по-іншому призначатимуть стипендії. Кількість стипендіатів будуть визначати щомісяця з урахуванням рейтингу та наявних коштів. Про це повідомили у ХНУ ім. Каразіна.

«Наразі університет вимушений перейти до порядку, згідно з яким сьогодні працюють ЗВО в нашій державі, та виплачувати стипендії в обсязі поточних щомісячних видатків на фінансування стипендіального фонду. Як наслідок, з березня 2023 року, згідно з рішенням Вченої ради Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, кількість здобувачів вищої освіти, яким буде призначена і виплачена стипендія, визначатиметься щомісячно за наявним рейтингом успішності в межах коштів, виділених для виплати стипендій у відповідному періоді», — пояснили у ХНУ ім. Каразіна.

Рейтингування залишиться незмінним, але кількість студентів, яким призначать стипендії, буде різною кожного місяця й залежатиме від суми коштів, яку отримає виш від держави. Розмір стипендії не буде змінюватися.

Як розповіли у Харківському національному університеті ім. Каразіна, через війну було зменшено фінансування стипендіальних фондів вишів країни. Зараз у ХНУ ім. Каразіна вимушені виплачувати стипендії у межах наявних бюджетних коштів, вони затверджені у кошторисі за програмою «Виплата академічних стипендій студентам (курсантам), аспірантам, докторантам закладів фахової передвищої та вищої освіти».

Однак цих коштів недостатньо для того, щоб виплачувати стипендії усім 40% студентів, які навчаються на бюджеті, за рейтингом за підсумками I семестру 2022/2023 навчального року. Тому університет запровадив новий порядок виплати стипендій.

«Сподіваємося, що ситуація стабілізується і кількість студентів, яким буде призначена стипендія, досягне встановленого ліміту», — зазначили у ХНУ ім. Каразіна.

Як писав KHARKIV Today, у січні цього року у ХНУ ім. Каразіна вирішили зменшити суму стипендій та відмовитися від підвищених стипендій. При цьому, кількість отримувачів стипендій (40%) залишили.

Джерело