Харківські лікарі заробляли на непридатних до армії і погрожували кидати людей «на Бахмут»

Фото: прокуратура Харківської області. У схемі був задіяний співробітник одного з військкоматів і посередник.

Медики відмовлялися видавати чоловікові документи про непридатність до військової служби і хотіли заробити на цьому грошей. «Послуги» за зняття з обліку з урахуванням посередника коштували 3000 доларів. 

Лікарі однієї з державних лікарень Харкова влітку відмовили 37-річному харків’янину, який має вади зі здоров‘ям, видати документи про це і запропонували знятись з військового обліку за їхнього посередництва. 69-річна терапевт надала йому номер телефона чоловіка, який допоможе зробити все безперешкодно.  

«Добродієм» виявився 37-річний харків‘янин, який повідомив чоловіку, що за підготовку та безперешкодне узгодження документів щодо медичного обстеження та стаціонарного лікування без їх фактичного проходження, перебування, отримання необхідних медичних висновків, проходження військово-лікарської експертизи в Збройних Силах України та в подальшому зняття з військового обліку, що надає можливість перетинати державний кордон України, треба заплатити. За «послугу» він оголосив суму у розмірі 3000 доларів США», — повідомили в Харківській обласній прокуратурі.  

Чоловік відмовився від незаконних схем, але йому сказали, що вибору немає: самостійно він не зможе пройти обстеження, військово-лікарську комісію та знятись з військового обліку. Крім того, посередник пообіцяв, що у разі відмови від їхніх послуг чоловіка відправлять у найгарячішу точку проведення бойових дій. 

Лікарі однієї з державних лікарень Харкова. Фото: Харківська обласна прокуратура.

Чоловік зголосився на незаконну пропозицію і передав посереднику 2000 доларів. У незоконних діях також брав участь співробітник військкомату.

Скількох людей встигли таким чином «обслугувати» учасники схему, поки що невідомо. Слідчі провели 18 обшуків, під час яких у терапевтки знайшли 24 000 доларів США, у 37-річного ділка-посередника  знайдено підривач до ручних гранат типу УДЗ 334-35-91 та корпус ручної осколкової гранати РГН 254-96-91. 

Посередника затримали в порядку ст. 208 КПК України, йому повідомлено про підозру за фактом одержання неправомірної вигоди для себе та третьої особи за вплив на прийняття рішення особами, уповноваженими на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, поєднаного з вимаганням такої вигоди (ч. 3 ст. 369-2 КК України), та за фактом незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами (ч. 1 ст. 263 КК України). Підозрюваний перебуває під вартою.  

69-річну харків‘янку підозрюють у пособництві в одержанні неправомірної вигоди для себе та третьої особи за вплив на прийняття рішення особами, уповноваженими на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, поєднаному з вимаганням такої вигоди (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 369-2 КК України). У суді вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу цій лікарці.   

Слідчі встановлюють інших осіб, причетних до вчинення вказаного злочину.

Джерело