Авіація ЗСУ завдала 12 ударів по районах зосередження ворога

Авіація Сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження російських загарбників.

Як передає Укрінформ, про це Генеральний штаб Збройних сил України повідомив у Фейсбуці, оприлюднивши оперативну інформацію станом на 18:00 5 квітня.

«Авіація Сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження окупантів. У той же час, наші захисники на східному фронті знищили російський вертоліт Ка-52. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління, 2 склади боєприпасів, 2 позиції засобів протиповітряної оборони та 4 станції радіоелектронної боротьби противника», — поінформували у Генштабі.

Повідомляється, що протягом доби загарбники завдали 3 ракетних та 21 авіаційного удару, здійснили понад 35 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів.

У Генштабі наголошують, що високою залишається ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України.

російські війська продовжують зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках — протягом доби було відбито більш як 40 ворожих атак. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формувань наступальних угруповань противника не виявлено. Протягом доби ворог обстріляв населені пункти Тур'я, Леонівка та Печенюги Чернігівської області, Середина-Буда, Стукалівка, Безсалівка та Волфине — Сумської, а також Уди, Червона Зоря, Ветеринарне, Козача Лопань, Липці, Нескучне, Зибине та Бочкове на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали населені пункти Тополі, Дворічна, Масютівка, Куп'янськ, Кучерівка Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку російські війська вели безуспішні наступальні дії в районах населеного пункту Невське та Серебрянського лісництва. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське і Білогорівка Луганської області та Терни, Зарічне, Торське, Спірне і Роздолівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, продовжує його штурмувати. Вів безуспішні наступальні дії поблизу Богданівки та Іванівського. Підрозділи сил оборони протягом доби відбили близько 15 ворожих атак на зазначеній ділянці фронту. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Торецьк та Шуми Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках загарбники вели безуспішні наступальні дії в районах Новокалинового, Авдіївки та Мар’їнки. В той же час, ворог обстрілював Новокалинове, Авдіївку, Первомайське, Красногорівку, Георгіївку, Мар’їнку та Побєду Донецької області.

На Шахтарському напрямку загарбники наступальних дій не проводили. Для коригування вогню артилерії активно застосовували БпЛА. Здійснили обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Вугледар, Пречистівка та Велика Новосілка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках ворог нарощує у фортифікаційному відношенні оборонні рубежі та позиції. Здійснив обстріли населених пунктів. Серед них — Времівка і Новопіль Донецької області; Малинівка, Гуляйпільське, Мала Токмачка, Новопавлівка і Кам'янське Запорізької області, а також Новоолександрівка, Козацьке, Миколаївка, Іванівка, Антонівка, Степанівка та Чорнобаївка на Херсонщині.

У Генштабі повідомляють, що російські загарбники посилюють контррозвідувальний та поліцейський режими на тимчасово захопленій території Херсонської області.

Зокрема, в Каховському районі, починаючи з 23 березня, тривають рейдові заходи збройних сил російської федерації з перевірки особистих телефонів у місцевого населення на наявність фото- та відеоматеріалів, а також «забороненого» контенту. Під час таких перевірок загарбники проводять обшуки в оселях місцевих жителів. В першу чергу під перевірку підпадають ті, хто здійснює телефонні дзвінки до вільної України.

Як повідомляв Укрінформ, Сили оборони України з 24 лютого 2022 року по 5 квітня 2023 року ліквідували близько 176 тисяч 240 російських агресорів, при цьому за минулу добу — ще 550 осіб.

Источник