У Харкові працювало угруповання, яке кидало бажаючих незаконно виїхати за кордон

Фото: ГУ Нацполіції у Харківській області. Групу створив 19-річний хлопець.

У Харкові затримали учасників групи, яка заробляла гроші на бажаючих покинути Україну. Учасники схеми брали гроші, а потім висаджували чоловіків у полі.

Групу створив і очолив 19-річний хлопець. Він організував кол-центр, до роботи в якому залучив своїх однолітків, неповнолітню дівчину та 54-річну жінку. Вони обіцяли перевезення чоловіків через кордон, рекламували свої послуги, надавали фальшиві документи, отримували кошти та висаджували довірливих «клієнтів» посеред дороги.

За словами начальника 8-го відділу управління протидії кіберзлочинам в Харківській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України Ольги Мищенко, учасники організованої групи здійснювали розсилку реклами в соціальних мережах та в групах месенджерів щодо послуг з виготовлення документів для виїзду та перевезення через державний кордон України чоловіків призовного віку. Відповідали на телефонні дзвінки в месенджері Telegram, консультували осіб щодо варіантів оформлення виїзду та запевняли в достовірності документів для виїзду за кордон по системі «Шлях».

«У подальшому один із фігурантів виготовляв фальшиву «ліцензію» та статистичну довідку на виїзд за межі державного кордону України, інший зустрічався з клієнтами, надавав фальшиві документи, отримував кошти від клієнта та передавав останнього водію-члену ОЗГ, — повідомила Ольга Мищенко. — По дорозі в напрямку кордону водій обманним шляхом висаджував клієнтів з авто та зникав. Кошти, отримані від потерпілого, передавали організатору, який розподіляв їх між членами організованої злочинної групи».

За попередньою інформацією підозрювані ошукали понад 30 потерпілих та завдали їм збитків на суму більше 1,5 мільйонів гривень. Правоохоронці провели обшуки в офісі та за адресами проживання учасників схеми і вилучили автомобіль, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки, грошові кошти. 

Нагадаємо, харківські лікарі стали частиною незаконної схеми і заробляли на непридатних до армії і погрожували кидати людей «на Бахмут». Вдома у терапевтки під час обшуків знайшли 24 000 доларів.

Організатору та двом виконавцям повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Трьом фігурантам обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. За скоєне підозрюваним загрожує до 12 років позбавлення волі.

Джерело