Нітрати в помідорах і огірках можна визначити візуально, без спеціальних аналізів

Вони можуть шкідливо впливати на здоров'я і викликати отруєння.

Нітрати — це солі азотної кислоти, які потрібні для зростання рослин. Небезпеку становить не сам вміст солей азотної кислоти в продуктах, а надмірна їх кількість в соку і м'якоті овочів і фруктів, інформує Ukr.Media.

Перші симптоми отруєння продуктами з високим вмістом нітратів:

  • блювота,
  • діарея,
  • слабкий пульс,
  • зниження тиску,
  • почастішання дихання.
  • збільшена і щільна печінка з хворобливими відчуттями — особлива ознака отруєння саме нітратами.

Достовірно визначити наявність нітратів можна тільки лабораторним методом. Однак іноді може спрацювати і візуальний огляд.

На нітрати в помідорах і огірках вказують наступні ознаки:

  • Найбільше непотрібних речовин в томатах з товстою шкіркою, білою м'якоттю і товстими прожилками. Тому перед приготуванням такі томати фахівці радять вимочувати у воді 30-40 хвилин.
  • Нітратні огірки може видавати колір шкірки — в цьому випадку вона буває темно-зеленою. Шкірка "хороших" огірків повинна бути ніжно-тряв'яного кольору.

У кавунах можна теж на око запідозрити нітрати. Варто звертати увагу на наступні ознаки:

  • колір м'якоті "поганого" кавуна інтенсивно яскраво-червоний з невеликим фіолетовим відтінком;
  • волокна, що йдуть від серцевини до скоринки, не білі, як годиться, а з усіма відтінками жовтого;
  • у "неправильного" кавуна поверхня зрізу буде гладка, глянсова, тоді як в нормі вона повинна іскритися крупинками.

Источник