ЗСУ за день відбили понад пів сотні ворожих атак

Українська авіація за день здійснила 13 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки російських загарбників, Силами оборони на чотирьох напрямках відбиті понад пів сотні ворожих атак.

Про це Генеральний штаб Збройних сил України повідомив у Фейсбуці, оприлюднивши оперативну інформацію станом на 18:00 вівторка, 11 квітня, передає Укрінформ.

Як зазначили в Генштабі, ідеться про Лиманський, Бахмутський, Авдіївський та Мар’їнський напрямки. Попри численні втрати в техніці та живій силі, росіяни продовжують зосереджувати зусилля на веденні там наступальних дій.

Загалом протягом доби війська російської федерації здійснили один ракетний і десять авіаційних ударів та понад 18 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Наголошується, що ймовірність здійснення загарбниками ракетних й авіаційних ударів залишається високою по всій території України.

Українськими захисниками впродовж доби збиті два російські безпілотники типу "Орлан – 10". Підрозділами ракетних військ й артилерії ЗСУ уражені чотири райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, а також дві станції радіоелектронної боротьби ворога.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках, за даними Генштабу, оперативна обстановка суттєвих змін не зазнала. Визначені підрозділи територіальних військ збройних сил рф продовжують перебувати на території республіки білорусь. У прикордонних з Україною районах Курської й Бєлгородської областей росіяни й надалі утримують визначені підрозділи, також продовжують інженерне обладнання місцевості.

Від ворожих обстрілів протягом доби потерпали Блешня, Кам'янська Слобода та Грем’яч Чернігівської області, Волфине й Катеринівка Сумської області, Ветеринарне, Глибоке, Гатище, Вовчанськ, Зибине, Волохівка, Охрімівка, Черняків, Комісарове, Бударки та Довжанка Харківської області.

На Куп’янському напрямку російських обстрілів зазнали Колодязне, Кам'янка, Тополі, Красне Перше, Рідкодуб, Новомлинськ, Дворічна, Кіндрашівка, Піщане й Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби загарбники вели безуспішні наступальні дії в районі, що південніше від Білогорівки та Спірного. Артилерійських ударів російської армії зазнали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Торське й Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку росіяни продовжують вести наступальні дії, намагаються взяти під повний контроль місто Бахмут, тривають жорстокі бої. Протягом доби ворог вдавався до безуспішних спроб наступу в районі Богданівки. Підрозділи Сил оборони на зазначеній ділянці фронту відбили близько 20 російських атак.

Від ворожих обстрілів постраждали Никифорівка, Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Маркове, Бахмут, Хромове, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Олександро-Шультине, Курдюмівка, Озарянівка, Дружба, Торецьк і Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках війська рф вели наступальні дії в районах Авдіївки, Первомайського, Невельського й Мар’їнки, однак успіху не мали.

"Найзапекліші бої на зазначеній ділянці фронту тривають за Мар’їнку, де було відбито понад 15 ворожих атак", — зауважили в Генштабі.

Під ворожими ударами перебували Новокалинове, Орлівка, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Первомайське, Нетайлове, Карлівка, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби наступальних дій російська армія не проводила. Натомість загарбники обстрілювали населені пункти, а саме: Новомихайлівку, Шахтарське, Новоукраїнку, Велику Новосілку, Вугледар і Пречистівку Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках війська рф продовжують вести оборонні дії. Водночас ворог завдавав ударів по населених пунктах, розташованих поряд із лінією бойового зіткнення. Серед них – Времівка, Новопіль Донецької області, Новосілка, Ольгівське, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка й Оріхів Запорізької області, а також Херсон, Золота Балка, Качкарівка, Берислав, Козацьке, Бургунка, Іванівка, Микільське та Дніпровське Херсонської області.

Встановлено, що на тимчасово захоплених територіях російські загарбники продовжують використовувати медичні заклади у власних цілях. Зокрема, будівлю центру первинної медико-санітарної допомоги у Новопскові й фельдшерсько-акушерський пункт у Кряківці Луганської області росіяни використовують як військовий шпиталь.

Водночас у Кряківці з метою збільшення кількості ліжкомісць загарбники додатково розгорнули наметове містечко. Отримати медичну допомогу в цих цивільних медзакладах можуть винятково представники російських військ.

Як повідомляв Укрінформ, штаб Головнокомандувача Збройних сил України ухвалюватиме рішення про початок запланованого контрнаступу в останній момент.

Источник