Дослідники дійшли висновку, що чорний перець, поряд з низкою інших спецій, є корисним стимулятором травлення з позитивним ефектом на ферменти травлення підшлункової залози

Чорний перець і травлення.

Чорний перець є однією з найпопулярніших спецій, яка використовується у всьому світі і додається до широкого асортименту продуктів, покращує смак та сприяє травленню. Діюча речовина в чорному перці — піперин (piperin) вже давно відомий як засіб для зниження рівня жиру, цукру та холестерину в крові. Піперин має ряд переваг для здоров'я, коли приймається разом з їжею, від підтримки циркуляції крові, зменшення запалення до стимуляції травних соків та ферментів. Старайтеся молоти горошини перцю безпосередньо перед споживання, свіжість забезпечить ще кращий результат від споживання, інформує UkrMedia.

Корисні властивості чорного перцю високо цінувалися в давні часи. Наприклад, лікарі Древньої Індії використовували його при лікуванні кашлю, ангіни, грипу, астми та як болезаспокійливого засобу. Древньогрецькі лікарі Гіппократ, Демокрит та Пліній Старший описав користь чорного перцю в своїх роботах. Чорний перець має болезаспокійливу, протизапальну, загальнозміцнюючу, бактерицидну, глистогінну дію. Він підвищує стресостійкість та налагоджує роботу серцево-судинної, травної, ендокринної та дихальної систем.

Діарея

Якщо ви страждаєте від гострої діареї, чорний перець є традиційним засобом, який використовується в Індії та Африці як антидіарейний агент. Не всім відомо, що при даній незручної ситуації, відмінну допомогу може надати простий чорний перець. В результаті вживання чорного перцю горошком в шлунку людини виділяється соляна кислота. Дана кислота викликає утворення ферментів і нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту дорослого людини

Шлункові кислоти

Інколи рівень шлункової кислоти є низьким, що, часом, призводить до поганого розщеплення та поглинання поживних речовин, у цьому випадку чорний перець може стимулювати збільшення вироблення шлункової кислоти. Згідно проведених досліжень піперин значно вплинув на шлункову кислоту, підвищуючи рівень секреції до 22%. Додавання чорного перцю до їжі може збільшити здатність організму розщеплювати і перетравлювати їжу, але якщо ви страждаєте кислотним рефлюксом або виразкою, використовуйте чорний перець з обережністю.

Поглинання

Чорний перець збільшує поглинання поживних речовин, рослинних хімікатів та ліків, коли ви споживаєте його разом з їжею. У огляді досліджень, опублікованих у "Критичних оглядах харчової науки та харчування" у 2007 році, було визнано, що чорний перець значно збільшує поглинання поживних речовин та лікарських засобів через кишковий тракт. Дослідники вважають, що чорний перець, ймовірно, змінює проникність кишкової стінки, а також уповільнює рухливість кишечника та стимулює кишкові ферменти. Приймайте чорний перець регулярно з їжею, щоб покращити поглинання вітамінів, мінералів та фітонутрієнтів, але будьте обережними при прийомі ліків. Чорний перець впливає на рівень засвоєння ряду лікарських засобів, і його не можна приймати інтенсивно під час прийому ліків.

Ферменти

У дослідженні, опублікованому в "Die Nahrung" в 2000 році, дослідники з Центрального Інституту досліджень харчових технологій в Індії хотіли вивчити вплив дієтичних спецій на ферментну секрецію. І було встановлено, що піперин покращує секрецію амілази, ліпази та трипсину в підшлунковій залозі. Підвищення продуктивності цих травних ферментів може сприяти травленню та розщепленню жирів, вуглеводів та білків у організмі. Дослідники дійшли висновку, що чорний перець, поряд з низкою інших спецій, є корисним стимулятором травлення з позитивним ефектом на ферменти травлення підшлункової залози

Безпека та токсичність

Чорний перець вважається безпечним і добре переноситься більшістю населення. У деяких осіб чорний перець може подразнювати слизові оболонки дихальної системи або травного тракту, але рідко викликає алергенні реакції. Якщо після вживання чорного перцю виникає дискомфорт у шлунку, припиніть його вживати. Якщо ви приймаєте ліки, проконсультуйтеся з лікарем, переконайтеся, що можна їсти чорний перець.

Не рекомендується вживати чорний перець людям, що страждають захворюваннями печінки і жовчного міхура, панкреатитом, колітом, гастритом.

Источник