Колишній «беркутівець» створив агентурну мережу РФ у фронтових областях України — Події

Колишній "беркутівець" створив агентурну мережу РФ у фронтових областях України - Події

Фото: t.me/SBUkr/7924

Служба безпеки встановила особу керівника агентурної групи ФСБ, яку викрили у ході контрдиверсійних заходів на Донеччині у серпні минулого року. Ним виявився колишній співробітник розформованого спецпідрозділу міліції «Беркут» Валерій Астахов, повідомляє пресслужба СБУ.

Після окупації Криму він перейшов на бік ворога і вступив до лав підконтрольного російській спецслужбі угруповання під назвою «Євпаторійська рота народного ополчення». На початку повномасштабного вторгнення ФСБ доручила Астахову сформувати власну агентурну групу для розвідувально-підривної діяльності проти України. До її складу зрадник дистанційно залучив декілька десятків мешканців південних і східних регіонів, у тому числі з Бахмуту.

Основним завданням ворожих агентів був збір розвідданих про місця базування та переміщення Сил оборони поблизу фронту. Отриману інформацію зловмисники переправляли Астахову через Telegram у вигляді локацій на електронних картах з детальним описом об’єктів. Колишній «беркутівець» передавав ці дані своїм кураторам з ФСБ на території захопленого Криму. Вони потрібні були окупантам для наведення і коригування ракетно-артилерійських обстрілів позицій українських військ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Астахова про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі він переховується на тимчасово окупованій території на півдні України. Тривають комплексні заходи для притягнення зрадника, а також усіх його поплічників та їхніх російських «кураторів» до відповідальності.

 

Джерело