Уряд схвалив Стратегію державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року

 

7 квітня Кабінетом Міністрів схвалено Стратегію державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року.

 

У зв’язку з цим, за інформацією Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, затверджено відповідний операційний план на 2023-2025 роки, до розробки якого долучилися Рада Європи та експерти міжнародних і громадських організацій, які опікуються захистом прав внутрішньо переміщених осіб.

 

«Державна політика щодо внутрішнього переміщення має формуватися комплексно. Зараз основну увагу маємо зосередити на адаптації та подальшій інтеграції внутрішньо переміщених осіб у приймаючих громадах. Це і доступ до освітніх послуг, і працевлаштування, і підтримка самозайнятості. Важливою складовою є надання фахової психологічної допомоги», — зазначила Віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук.

 

Реагування держави на виклики масового переміщення населення, спричинені діями військами рф, а саме державна підтримка ВПО на всіх етапах – від евакуації й до моменту повернення на місце постійного проживання — основна мета новоприйнятої Стратегії.

 

Стратегічними цілями держави є:

 

— Реагування держави на виклики внутрішнього переміщення.

 

— Безпечна евакуація громадян із небезпечних районів і задоволення їхніх гуманітарних потреб.

 

 

— Адаптація ВПО на новому місці проживання.

 

— Інтеграція та розвиток ВПО у приймаючих територіальних громадах.

 

— Підтримка безпечного повернення до покинутого місця проживання та реінтеграції.

 

«Дякую Раді Європи та громадським організаціям, які долучилися до розробки Стратегії. Відтепер ми маємо чітке бачення, як реагувати на виклики внутрішнього переміщення», – додала Віцепрем’єр-міністр України.