Україна отримала з Німеччини другий комплекс ППО Iris-T — ЗМІ

Україна отримала другий із чотирьох обіцяних Німеччиною ЗРК Iris-T.

Це підтвердили на запит видання Süddeutschen Zeitung, передає Укрінформ.

«Німеччина поставила в Україну другу надсучасну систему ППО Iris-T для захисту від російських атак», — заявили в пресслужбі уряду.

Офіційних повідомлень на сайті федерального уряду або Міноборони поки не було.

Загалом Німеччина пообіцяла передати Україні чотири такі системи. Перша була поставлена в жовтні минулого року та отримала високу оцінку української сторони, зокрема, з боку мера Києва Віталія Кличка, який заявив, що промахів у цієї системи не було та що вона врятувала тисячі життів.

Слід зауважити, що це найновітніша система, якої немає на озброєнні навіть у Бундесверу.

Iris-T SLM випускається німецьким виробником Diehl Defense. Зенітні ракети здатні вражати цілі на висоті до 20 кілометрів і на відстані до 40 кілометрів.

Проблема полягає в тому, що ракети надзвичайно дорогі та дефіцитні, у Києві люди, знайомі з ходом переговорів, кажуть, що вони коштують близько 600 тисяч євро кожна. Керовані ракети можуть відслідковувати цілі за допомогою вбудованої інфрачервоної ГСН і в кінцевому підсумку прицільно знищувати ракети або літаки.

За деякими даними, передано їх було лише 16.

Щоб забезпечити Україні кращий захист від авіанальотів, ведуться переговори зі Швецією про постачання мобільних пускових установок. За даними урядових кіл, ці пристрої шведської армії можна було б легко поєднати з системою, і ракети Iris-T потім також могли б запускатися з них. Бундесвер розглядає поставку власних ракет Iris-T-SLS, але вони мають меншу дальність і використовуються, наприклад, у винищувачах Eurofighter, яких наразі, як кажуть, понад 600. Але для цього знадобиться угода зі Швецією щодо стартових майданчиків.

У вівторок федеральний уряд оголосив, що передав Україні обіцяний у січні ЗРК Patriot.

Як повідомлялось, 21 квітня на базі ВПС США в Німеччині «Рамштайн» пройде чергова зустріч контактної групи з допомоги Україні.

Источник