У мережі скандал через демонтаж стели дружби народів у Рівному

Ще 9 квітня ми повідомляли про демонтаж у Рівному стели. Дві жінки у національному вбранні символізували дружбу народів на розі вулиць Дубенської та Соборної.

Зреагували на подію у спільноті Український модернізм, що має в Instagram понад 94 тисячі підписників.

Черговий випадок кричущого вандалізму — в спробах заробити легкі політичні бали міська влада Рівного демонтувала унікальну мозаїчну стелу.

 

Мозаїка зображувала дві жіночі фігури в українському національному вбранні Галичини і Наддніпрянщини. Як рука піднялась?!

Під шумок деколонізації чиновники вже готові зносити будь-що, навіть абсолютно проукраїнські твори мистецтва — все заради рейтингів та імітації діяльності.

Щоб якось виправдати акт вандалізму, влада розповіла байку про те, що стела була встановлена на честь дружби з Білоруссю, і взагалі то маркер радянської епохи.

 

Якщо комусь дві українки в національному вбранні здалися маркером радянської епохи, то в мене до цих людей багато питань… і порада їхати на Москву.

 

Поки Європа виділяє кошти на збереження та евакуацію культурних цінностей українським музейникам, активісти захищають вітражі і пам’ятники від вибухів, влада Рівного піариться знищенням українських мозаїк! — пише спільнота Український модернізм.

Проте міськвиконком Рівного у 2022 році затвердив перелік об’єктів у місті, які підпадають під поняття декомунізації. І стела входила саме до переліку таких об’єктів. У міськраді запевняють, що стела не має жодної художньої чи культурної цінності й не є об’єктом культурної спадщини. Це штампування радянського періоду, виготовлене конвеєрним способом.

На Стелі були зображені українка та росіянка у стилізованих костюмах. Позаду був герб української радянської соціалістичної республіки. Подібні стели використовували як агітку та пропаганду того часу. Тому зараз у місті їй точно не місце!

 

Крім того, у громаді має виконуватися закон про декомунізацію, яким передбачено демонтаж усіх символік тоталітарного режиму. Саме на виконання цього закону проводяться подібні заходи, вже не вперше, — наголошує Рівненська міська рада.

За даними міського управління культури стела не знищена, вона перебуває на території одного з міських підприємств. Можливо, у перспективі вона стане частиною музею тоталітарного режиму, який хочуть облаштувати на Пагорбі слави у Рівному.

Нагадаємо, рік тому туди вивезли й відомий у Рівному танк, який стояв на постаменті на Соборній.

Джерело