Терапевти з гривами. Як військові проходять психологічне розвантаження на стайні біля Харкова

Фото: «ХАробрість» Волонтери планують започаткувати програму іпотерапії для поранених бійців

Відпочити від боїв та покращити психологічний стан військові можуть на конюшні у Коротичі. Волонтери започаткували програму психологічної реабілітації для воїнів, а найближчим часом планують запустити програму іпотерапії — це метод лікування зі спеціально навченим конем.

На один день забути про страхіття бойових дій та втрати серед побратимів і набратися сил для подальшої боротьби можуть військові, які перебувають у Харкові на ротації, відновленні чи у відпустці. На стайні «Рай» у Коротичі їм проводять своєрідні дні психологічного розвантаження, а у якості психотерапевтів виступають коні.

Верхова медитація в камуфляжі

Ідея такої програми належить волонтерці благодійної організації «ХАробрість» Марії Волковій, яка тримає на цій стайні власного коня. З перших днів повномасштабної війни вона та ще одна волонтерка Надія Коломієць допомагають військовим. Серед тих, кому дівчата возять рації, старлінки, генератори, автомобілі та запчастини — «Кракен», 92-га бригада, 5-та Слобожанська бригада НГУ, 58-ма бригада, 47-ма бригада та ще кілька підрозділів. Одного разу Марія запросила своїх друзів-військових, що були у відпустці в Харкові, провідати коней в Коротичі. 

«Коли я возила своїх друзів-військових на стайню, то побачила, як це добре впливає на них. Ми домовилися з власниками, що возитимемо до них групи, і вони радо погодились», — розповідає Марія KHARKIV Today.

Марія Волкова ще до війни захопилася кіньми. Фото: facebook.com/masha.volkova

Одночасно на стайню можна привезти невеличку групу з 8-10 чоловік, якщо їх буде більше, не всі встигнуть поспілкуватися з конями та поїздити верхи. Оскільки серед відвідувачів-військових більшість раніше не мали досвіду спілкування з цими тваринами, то спочатку коней та людей довго знайомлять.

«Власники розповідають про коней, про свою стайню, потім ми пригощаємо коней яблуками, вони торкаються до них, чухають, але ми стоїмо ще за огорожею. Потім військовим показують вправи з кіньми без амуніції. Після цього люди вже заходять і знайомляться з кіньми, гладять їх, фотографуються», — розповідає волонтерка про те, як відбувається знайомство.

Далі, після невеликої перерви на чай, починається головна частина програми психологічного розвантаження. Гості вчаться працювати «з конем у руках» — так називають на стайні вправи, коли людина веде коня на поводу так званою «стежкою довіри», а кінь при цьому виконує кілька вправ. Опісля коней чистять — так найпростіше встановити контакт з твариною. Після  цієї інтимної процедури між людиною та твариною починаються довірливі стосунки, а значить, коня можна сідлати і поїздити на ньому верхи. 

Коней спочатку пригощають яблуками. Фото: «ХАробрість»

День, проведений на стайні, дуже позитивно позначається на здоров’ї людини.

«Коли ви спілкуєтесь з конем, у вас немає місця для будь-яких інших думок. Це така собі медитація. Це перемикає розум, дозволяє психологічно відпочити. Коні — великі істоти, на них можна сидіти верхи, лежати верхи, це позитивно впливає на нервову систему, нормалізує тиск. У нас була одна група, а коли вони коли їхали зі стайні, то казали: «Ми не можемо згадати, коли так відпочивали», — розповідає Марія Волкова.

Найбільша проблема таких виїздів зараз — зібрати групу. Військові мають короткі відпустки, під час яких вони зазвичай займаються домашніми справами, тож більше шансів потрапити на програму під час ротації та доукомплектування. Командири частин, через яких волонтерки передають запрошення на стайню, в основному давно знають дівчат та довіряють їм, тож відпускають своїх підлеглих до «гривастих психотерапевтів» — такі виїзди добре позначаються на моральному стані бійців. Військові можуть потрапити на стайню, заповнивши анкету за посиланням.

Лікування конями 

На психологічному розвантаженні волонтери та інструктори зупинятися не хочуть. Наступний крок — іпотерапія для військових. «Лікування конями» в Україні в основному застосовується як частина реабілітації дітей з вадами нервової системи чи опорно-рухового апарату. Температура коня вища, ніж у людини, тож верхова їзда прогріває м’язи та суглоби, заняття верховою їздою розвиває координацію, допомагає краще відчути власне тіло, що особливо допомагає в реабілітації воїнів, які втратили кінцівки.

Такий центр іпотерапії для військових з 2018 року діє у Львові. Програма реабілітації називається «Верхи у майбутнє», її заснував разом з дружиною ветеран АТО Василь Ірха. Зараз він знову воює, а дружина з іншими іпотерапевтами проводить реабілітацію військових. Львівський проєкт став зразком і для харків’ян, Марія Волкова мріє до літа запустити іпотерапію в Коротичі.

Верхи корисно навіть лежати. Фото: «ХАробрість»

«Ми обов’язково хочемо запустити це як другу гілку нашої роботи для поранених, людей з травмами спини та ампутованими кінцівками. У нас навіть є навчені коні, але немає інструкторів, ми їх зараз шукаємо», — розповідає волонтерка.

Іпотерапія — це не одноразовий виїзд на кінну прогулянку. Щоб досягти певних результатів, пораненому потрібно пройти щонайменше 10-денний курс. Зараз виїзди для військових волонтери роблять власним коштом, власники конюшні приймають та працюють з ними без оплати, але із початком проєкту іпотерапії видатки зростуть, бо треба буде найняти кількох інструкторів та певним чином обладнати місце для занять. 

Допомогти проєкту можна за посиланням.

Джерело