21 квітня — день Родіона: історія, традиції та прикмети свята

Важливою подією цього дня слов'яни вважали зустріч Сонця з Місяцем.

В православ'ї 21 квітня вшановують святого мученика апостола Іродіона. Дату у народному календарі назвали день Родіона, інформує Ukr.Media.

Ким був апостол Родіон?

Він жив у I столітті, в Греції в невеликому містечку Патрасі служив єпископом. Серед родичів Родіона був сам апостол Павло, разом вони стали розповсюджувачами християнського вчення, завдяки їм безліч людей перейшли від язичництва до віри Христової. Під час знаходження у влади римського жорстокого імператора Нерона Родіона піддали мученицькій смерті.

Які обряди і традиції існують на цей день?

До дня Родіона вже потихеньку починає пробиватися травичка. За стародавнім звичаєм жінки 21 квітня зривали свіженьку траву і клали під подушки з матрацами.

Вважалося, що таким чином можна зцілитися від безсоння і суглобових хвороб, що турбують вночі і не дають спати спокійно. Коли трава повністю висихає, її треба спалити на вогнищі, а з нею згорять і хвороби.

Слов'яни в цей день особливо шанували водойми. Згідно з народними повір'ями 21 квітня вода в них має цілющу силу і здатна вилікувати від багатьох серйозних недуг. Рано вранці треба відправитися до джерела, обполоснути обличчя водою і не витиратися рушником, крапельки самі повинні висохнути.

Потім набирають воду з колодязя, випивають склянку і просять у водиці довгих років життя і здоров'я. А якщо у когось болить горло, треба обов'язково сьогодні пополоскати його колодязною водою.

Будьте обережні — день небезпечний!

На Русі вірили, що в день Родіона важлива подія трапляється — Сонце з Місяцем зустрічаються. Кожен рік при настанні холодів вони по різні боки розходяться, і не бачать один одного до самої весни.

А 21 квітня небесні світила зустрінуться і стануть розмовляти, як жили весь цей час, чим займалися, що нового побачили, нудно було чи ні.

Але буває, що при розмові Сонце і Місяць сваряться, після чого починаються природні катаклізми у вигляді землетрусів, повеней і пожеж. Люди більше в цьому Місяць звинувачували, вважаючи його гордовитою гординею.

Так як ніхто не міг передбачити, чим бесіда між світилами закінчиться, то дати 21 квітня народ побоювався.

Вірили, якщо розмова вийшла доброю, то день сьогодні очікується теплий, Сонце буде світити ясно. І люди робили з цього висновок — літній сезон належить світлий і вдалий, з щедрим урожаєм і з хорошою погодою.

Ну, а якщо сьогодні туман на землю опустився і похмуро, значить, розмова пройшла погано, і вказує на несприятливий літній період.

Наші предки наділили Сонце милосердям і доброю вдачею, вірили, що воно допомагає людям. Але допомоги від світила дочекається тільки добра людина, а зла буде суворо покарана.

Коли люди погано себе ведуть, то сонце гнівається, і в люті закидає землю вогняними стрілами (променями), в результаті чого починається посуха, і як наслідок, неврожай.

Заборони сьогоднішнього дня

Протягом століть народ помітив, що в день Родіона погода може сто разів помінятися — з ранку сонечко світить, а до обіду вже дощик ллє. Люди чекали до пізнього вечора, щоб результат дізнатися, яке все-таки закінчення дня — хороше або погане. Тому на 21 квітня взагалі ніяких справ не намічали.

Відмовтеся сьогодні від таких заходів і дій:

  • хрестини дитини, обряд вінчання в церкві, весілля;
  • не починайте важливих і нових проєктів;
  • не займайтеся роботами в саду і городі;
  • не виконуйте ніяких операцій з грошима (великих інвестицій, покупок, угод і продажу);
  • не варто полювати та рибалити;
  • не вирушайте в далеку дорогу, не починайте подорожувати;
  • не робіть педикюр і манікюр, не відвідуйте косметологічні та стоматологічні кабінети;
  • візит до перукаря для стрижки, завивки або фарбування волосся краще перенести на інший день;
  • не призначати планових хірургічних операцій;
  • не вступайте в суперечки й конфлікти, в цей день люди дуже агресивні.

Погодні прикмети на 21 квітня

  • Скоро встановиться тепла погода, а разом з нею прийде гроза, якщо в ніч на 21 квітня Місяць з червонуватим відтінком.
  • Літні місяці будуть спекотними, і дощів очікується мало, якщо на день Родіона теплий вечір і вночі немає вітру.

Источник