Що станеться з вашим тілом, якщо ви на місяць приберете з раціону вуглеводи

Виключення вуглеводів з раціону призводить до багатьох змін в організмі.

Наслідки таких дій з боку людини можуть бути не найприємнішими: від головного болю до гормонального збою, інформує Ukr.Media.

Постійний головний біль

Дратівний головний біль може з'явитися вже за день без вуглеводів. І це передбачуваний побічний ефект, особливо якщо раніше ви себе не обмежували у цукрах.

Системи організму звикли отримувати енергію з вуглеводів, які швидко розщеплюються до глюкози. За відсутності знайомих джерел організм почне використовувати для отримання енергії жир, але йому потрібен час, щоб перебудуватися. Тому у перші декілька днів або тижнів запаморочення і головний біль стануть вашими постійними супутниками.

Втома

Відсутність простого і зрозумілого для організму джерела енергії неминуче призведе до того, що ви постійно будете відчувати втому і сонливість, а вранці відірвати вас від подушки зможе тільки підйомний кран, чи сталева воля. За нестачі глюкози тіло переходить у режим енергозбереження і витрачає сили передусім на процеси життєзабезпечення: дихання, скорочення серцевого м'яза і так далі. Ваші робота та навчання у пріоритети організму не входять.

Різка зміна настрою

Без вуглеводів ви будете не таким вже й приємним співрозмовником для оточуючих. Втім, постійна дратівливість, коливання настрою і вам самим життя не полегшать. Причина таких змін — у тісному зв'язку між вуглеводами та рівнем гормону радощів — серотоніну. Дратівливість — це не найстрашніше, що може трапитися. Низьковуглеводна дієта нерідко призводить до депресії.

Порушення травлення

Ймовірно, відсутність вуглеводів у раціоні буде супроводжуватися здуттям живота. Запор — один із ймовірних наслідків надто суворих харчових обмежень. Такий ефект можливий через зневоднення, викликане нестачею вуглеводів, і малу кількість клітковини у їжі, якщо ви їсте недостатньо круп, фруктів і овочів. Проблему можна вирішити, якщо пити достатньо води і вживати достатньо клітковини.

Втім, можливий і абсолютно протилежний результат дієти — діарея. Не варто сприймати її як спосіб швидше схуднути: вона загрожує тим же зневодненням і вимиванням з організму корисних речовин до їх засвоєння. Якщо причиною стала саме неправильно підібрана дієта, діарея усувається поверненням до збалансованого раціону. У інших випадках варто звернутися до лікаря.

Неможливість сфокусуватися

Рутинні справи будуть віднімати у вас більше часу, оскільки першим етапом будь-якого починання стане спроба зосередитися. Щоб сфокусуватися, мозку потрібно постійне надходження енергії. Відсутність її джерел призводить до неуважності.

Причому дослідження показують, що низьковуглеводні дієти набагато негативніше впливають на когнітивні здібності, ніж збалансовані, навіть за однакової загальної калорійності.

Зневоднення

Вуглеводи затримують воду в організмі, тому їх різке скорочення у раціоні призведе до швидкої втрати декількох кілограмів. Але до втрати жиру це не має відношення, мова лише про рідину.

І все ж таки за низькоуглеводної дієти ви будете виглядати краще, тіло стане більш рельєфним. Однак у медалі є й інша сторона: ви ризикуєте втратити забагато води, що негативно відіб'ється на вашому здоров'ї. Недолік вологи також призведе до головного болю.

Голод

Організм зробить відповідні заходи на різке обмеження вуглеводів у раціоні, а потім перейде до ультимативної вимоги повернути йому звичне джерело енергії. Живіт, що постійно бурчить, буде просити нові порції, і будь-який запах їжі викличе бурхливе слиновиділення. Їжа займатиме значну частину ваших думок.

Зміна харчових звичок

Відсутність швидких вуглеводів змусить вас по-новому поглянути на продукти, у яких містяться цукри. Через деякий час ви виявите, якими солодкими можуть бути фрукти та молоко. При цьому чим довше ви обходитеся без цукерок і булок, тим простіше вам буде відмовлятися від них.

Втрата ваги

Якщо ви виключите вуглеводи, ваги рано чи пізно покажуть зниження маси тіла. У цього явища може бути дві причини.

Кетоз

Коли кількість вуглеводів у раціоні вкрай мала, організм починає використовувати у якості енергії жирні кислоти і метаболізм кетонових тіл. Щоб увійти у кетоз, потрібно споживати достатню кількість жирів.

Зниження загальної калорійності

Принцип, за яким працюють усі дієти: споживати менше, ніж витрачаєш. Якщо ви не просто стали їсти менше вуглеводів, а взагалі почали їсти менше, втрата ваги — логічний наслідок.

Зміна гормонального фону

Недолік калорій і вуглеводів може змінити рівень вироблення наступних гормонів.

Гормон щитоподібної залози Т3

Дослідження показують, що жорстка дієта може зменшити вироблення гормону, причому відсутність вуглеводів впливає на роботу щитоподібної залози сильніше, ніж збалансований за макронутрієнтами режим харчування.

Кортизол — гормон стресу

Відсутність вуглеводів підвищує його вироблення, що негативно впливає на роботу основних систем організму.

Тестостерон

Згідно з дослідженнями, низьковуглеводна дієта знижує вироблення цього статевого гормону.

Источник