Як вижити на роботі, де працювати треба вночі — поради від професіоналів і лікарів

Бути нічним працівником — не просто.

Будь-якій людині хоч раз у житті доводилося не спати всю ніч безперервно. Наприклад, під час підготовки до іспитів або святкової вечірки. Щоб прийти в форму після посиденьок з друзями достатньо прийняти холодний душ і подрімати пару годинок. А що робити тим, у кого нічні походеньки — частина професійної діяльності?

Навряд чи комусь хочеться постійно ходити в напівсонному стані і пити літрами міцну каву. Вночі трудяться не лише робітники, сторожі і шахтарі, під покровом ночі працюють лікарі, адміністратори, поліцейські, копірайтери і дизайнери під час дедлайну. Всім їм важливо не просто протриматися на робочому місці до ранку, але і зберегти гостроту розуму і ясність мислення, інформує Ukr.Media.

Думки лікарів

Нічним трудівникам лікарі строго рекомендують повноцінно відпочивати після зміни. Багато хто забуває про це правило, виправдовуючись розповідями про Наполеона і Володимира Леніна, які спали пару годин кожен день і прекрасно при цьому себе почували. Так, знаменитий французький полководець спав не більше 2-3 годин на день. Ні, він не засинав під час стратегічних битв і світських прийомів. Але і похвалитися при цьому міцним здоров'ям не міг.

Річ у тім, що хронічне недосипання вкрай небезпечне для людського організму. Якщо вам менше 30-35 років, воно навіть може тимчасово залишатися непоміченим. Але природу не обдурити: жіночий організм, наприклад, «запрограмований» на щоденний 8-годинний сон. Порушуються нормативи сну — порушується менструальний цикл, обмін речовин, гормональний баланс і стан нервової системи. Ви і не помітите, як рекорд неспання перетвориться в ожиріння, дисменорею, ранній клімакс або гострий невроз. Щоб цього не сталося, запам'ятайте правило: якщо ви сьогодні спите менше — завтра збільште час сну на рівноцінний часовий проміжок.

Що допоможе протриматися в нічну зміну?

Гаряча і міцна кава лідирує в списку народних методів позбавлення від сонливості. В принципі, все вірно: напій прискорює кровообіг, кров насичується киснем, мозок «прокидається». Дві-три чашки кави за ніч — ризиковане навантаження на серце гіпертоніка. Яким би ідеальним не був стан вашої серцево-судинної системи, кава все одно може подарувати вам тахікардію, перепади настрою і підвищення пітливості. Безпечною нормою вважається одна чашка кави в день об'ємом не більше 200 мл. ідеальне рішення: замініть каву на чай мате. Це чай з висушеного і перемеленого листя парагвайського падуба. Він стимулює роботу серцевих м'язів, активізує коронарний кровообіг і знижує рівень холестерину в крові. І чашка мате вже точно корисніша за чашку кави або енергетика.

Протриматися в безсонну ніч допоможе ароматерапія. Вона абсолютно нешкідлива для здоров'я. Купіть і встановіть на робочому місці аромалампу. Коли очі почнуть злипатися, вкладіть у неї спеціальну свічку і запаліть гніт. На керамічну поверхню лампи капніть пару крапель ефірної олії бергамота, апельсина, ялиці або евкаліпта. Універсальним стимулятором вважаються цитрусові запахи. Тому якщо вам не хочеться возитися з аромалампою, обзаведіться спреєм для тіла або парфумом з нотами лимона, мандарина, квіток неролі. Один пшик — і ви знову на висоті!

Як обдурити мозок, який хоче спати?

Чи знаєте ви, що 4 години денного сну рівноцінні по користі для людського організму 8-годинному нічному сну? Тим, хто працює ночами, про це не можна забувати. Тільки сну у світлий час доби нічого не повинно заважати. Виділіть під спальню найбільш ізольовану кімнату, повісьте в ній щільні штори. Більшість людей на рівні умовного рефлексу не можуть заснути, якщо у вікна б'є яскраве сонячне світло. Іншою стороною цієї ідеї можна скористатися під час опівнічної праці: замініть тьмяні лампочки у світильниках на більш потужні.

Обдурити людський мозок, що готується до сну, можна ще в один спосіб. На допомогу прийде холод. Відчувши різку температури, мозок почне думати про те, як змінити умови перебування організму на більш комфортні, замість того, щоб скоріше спровадити вас у ліжко. Провітріть приміщення, включіть вентилятор на 15-20 хвилин або просто вмийтеся холодною водою. Отриманого заряду бадьорості вистачить на кілька годин.

Чого робити не варто?

Головний ворог нічного працівника — переїдання. Дієтологи рекомендують не переїдати не лише тому, що переживають за об'єм вашої талії. Щільна вечеря протипоказана тим, хто вимушено не спить ночами. Від неї хилить на сон, з'являються печія і відчуття тяжкості. Не їжте на ніч жирне м'ясо, здобну випічку, молочний шоколад, салати з майонезом. Правильна вечеря опівнічника — овочі на пару, куряча грудка в спеціях, гречана або рисова каша. Звичний стакан лимонаду замініть зеленим чаєм або свіжовичавленим соком.

Існує науково обґрунтована гіпотеза, що сприяє комфортній нічній праці. Якщо ви хочете трохи виспатися перед роботою, простежте, щоб загальний час сну був кратним 70 хвилинам. Кожні 70 хвилин закінчується чергова фаза сну. Якщо людину розбудити, скажімо, на 20 або 50 хвилині, вона відчуватиме слабкість і роздратування. Перевірте цю теорію, коли будете налаштовувати час пробудження на будильнику в наступний раз.

Источник