Червона гірка — одне з найулюбленіших народних свят, яке відзначається в останній день Великоднього тижня

Люди з повагою ставляться до звичаїв і традицій цього світлого воскресіння.

Червона гірка — народне свято, що відзначається православними віруючими як Антипасха. Це день, коли з'являється можливість змінити свою долю, переглянути своє життя, плани, бажання і вчинки. У 2019 році свято Красної гірки випадає на 5 травня, інформує Ukr.Media.

Згідно з традиціями, які прийшли до нас з далекого минулого, люди в цей день домовлялися з сусідами про взаємодопомогу в господарстві та землеробстві. Також саме зі святкування дня Червоної гірки починався період вінчань, адже після завершення Великого посту знову дозволяється грати весілля.

Народні традиції: як святкують Червону гірку

В цей урочистий день не прийнято вдаватися до смутку, сумувати, вирішувати складні проблеми і займатися важкою роботою. В неділю після Пасхального тижня потрібно радіти життю, веселитися і гуляти. Саме в цей день можна до пізньої ночі танцювати та співати пісні. Молодь в день святкування Червоної гірки йшла на цілий день з дому: веселилися, водили хороводи, а під ніч розпалювали великі багаття.

Звичайно, з того часу багато чого змінилося, але деякі традиції частково збереглися.

Вважається, що справити весілля в це свято — велика удача для молодят. Існує думка, що ті хто одружились в день Червоної гірки будуть жити довго і щасливо, а їх шлюб ніколи не розпадеться. Також багато людей шанують давні традиції та збираються всією родиною за великим столом, де подається головне м'ясне блюдо, пироги та різні частування: чим багатше і смачніше стіл, тим більше удачі та щастя притягнуть у свій будинок господарі.

В день Червоної гірки багато православних віруючих відвідують кладовище, прибираються на могилках покійних. Раніше в цей день церквою було заборонено ходити на цвинтар, але з недавніх пір правила дещо змінилися. Тепер кожен бажаючий може відвідати могили померлих близьких і залишити там частування у вигляді пасхального яйця, паски або цукерок.

На Червону гірку в храмах проводиться особлива служба, а по закінченню літургії здійснюють хресний хід.

Источник