У Харкові відкрили безпечні простори для дітей

Фото: Літокрил. Діти можуть спілкуватися, гратися і говорити з дорослими про їхні професії.

У Харкові відкрили простори «Літокрил», де діти можуть займатися творчістю, спілкуватися з однолітками й отримувати кваліфіковану психологічну допомогу.

У місті уже працюють дві локації «Літокрилу» від фонду RescueNow. Це допомога дітям, які постраждали від війни або живуть недалеко від лінії фронту. Тут можна отримати психологічну підтримку від кваліфікованих фахівців, зайнятися творчістю та налагодити міцні зв’язки з однолітками та вихователями.

У кожному просторі є іграшки, аксесуари для рукоділля і творчості, що дозволяє дітям відволіктися від травми і творчо самовиразитися. Фахівці просторів проводять зустрічі з невеликими групами дітей, забезпечуючи їм безпечне і сприятливе середовище, де вони можуть зняти напругу і стрес. Під час цих зустрічей дітей заохочують ділитися своїм досвідом та емоціями, говорять засновники безпечних просторів.

«Одним із найпопулярніших форматів зустрічей у просторі «Літокрил» є майстер-класи, які проводять професіонали з різних сфер. Поліцейські, художники, музиканти та інші фахівці відвідують центр, розповідають дітям про свою роботу і відтак дають їм можливість зазирнути в різні аспекти навколишнього світу або навіть обрати професію на майбутнє. Ми віримо, що кожна дитина заслуговує на безпечне та сприятливе середовище, де вона може зцілюватися та розвиватися», — кажуть у «Літокрилі». 

Кураторка проєкту Ольга Кабанець говорить, що спочатку локації хотіли відкривати для психоемоційної підтримки сімей з дітьми, але згодом стало зрозуміло, що дітям у Харкові не вистачає живого спілкування з однолітками.

«І це реальна проблема цього покоління! Ми маємо хист та бажання допомогти максимально більшій кількості дітей знайти друзів, соціалізуватися та повернути дитинство. Маємо в місті Харкові дві локації в підвальному затишному приміщенні. Чекаємо всіх бажаючих дітей!» — розказала кураторка.

Кожен із двох просторів безпечний. У «Літокрил» вже побували сотні дітей, у найближчих планах проєкту — відкриття третьої локації в Харкові, а також інших містах України: Запоріжжя, Херсон, Суми, Чернігів. Засновники «Літокрила» хочуть і надалі опікуватися дітьми, підтримувати дітей ВПО, дітей, які не виїжджали з міста або які виїхали, але вже повернулися до міста, дітей військових і лікарів, а також дітей, що проживають на деокупованих територіях.

Автори проєкту закликають приєднатися до них у підтримці дітей, підписавшись на їхню сторінку Patreon. Стати патронами «Літокрила» можуть усі охочі, зокрема, й компанії, які бажають взяти на себе місію соціально-відповідального бізнесу.   

Де шукати «Літокрил»:

проспекті Незалежності, 1 (кав’ярня Pakufuda);

вул. Пушкінська, 38 (вхід через Білу залу кав’ярні Makers).

Батькам, реєструючи дітей на заходи, потрібно зважати на:

• вік дитячих груп (вказаний у розкладі);

• адресу простору.

Реєструватись на події краще завчасно. Писати команді «Літокрилу» можна у телеграм або телефонувати за номером: +380681928898.

 

Джерело