Лікарі розповіли, чому дітям не можна давати каву до 14 років

Вплив кофеїну на дитячий організм.

Діти часто повторюють звички своїх батьків, тому якщо любите починати ранок з ароматної кави, не дивуйтеся, коли ваше чадо попросить зробити йому мак'ято або капучино. Однак знайомство дітей з напоєм, що бадьорить, краще починати з певного віку. Про це розповіли дієтологи, інформує Ukr.Media.

Експерти пояснили, що кава, а точніше кофеїн, що міститься в ній, збудливо впливає на нервову систему, тим самим "підбадьорюючи" людину. Причому чим більше кофеїну (це залежить від ступеня обсмажування), то яскравіше виражений ефект. Проте неприємні наслідки загрожують організму.

Не втомлюємося повторювати аналогію: це як купівля дорогої сумки в кредит — радості на п'ять хвилин, а борг виплачувати роки. Для незрілої нервової системи дитини "кортизолові гойдалки", які провокує кофеїн, особливо небезпечні, попередили лікарі.

Кофеїн впливає практично на всі органи та системи, включаючи серцево-судинну та шлунково-кишковий тракт, причому негативна дія однакова як для п'ятирічної дитини, так і для підлітка, чиї гормони і так вирують, даючи серйозне навантаження на організм.

Тому рекомендація фахівців така: вживати каву дітям можна починаючи з 14-15 років, коли гормональний шторм трохи вщухає. Але дуже важливо при цьому стежити за кількістю кофеїну, особливо в моменти, коли нервова система перебуває в напрузі, наприклад, у період складання іспитів, порадили дієтологи.

Варто пояснити підлітку, що енергія та бадьорість полягають не в чашці кави, а у здоровому режимі дня та правильному раціоні, і розповісти, що вона не замінює воду та приймання їжі. У цьому слова краще підтвердити своїм прикладом.

Источник