У Росії вперше засудили людину за висловлювання по телефону — 24 квітня 2023 :: Донеччина

Перовський суд Москви засудив колишнього співробітника поліції Сергія Клокова (Семіеля Веделя) до 7 років колонії загального режиму у справі про поширення «фейків» про російську армію. Як пише «Нова газета», в основу звинувачення лягли три приватні телефонні розмови, які прослуховували правоохоронці. Надалі ці записи стали доказом у звинуваченні Клокова.

Захисники екс-поліцейського зазначають, що в Росії таким чином уперше притягають людину до кримінальної відповідальності за телефонні розмови.

Ведель-Клоков став одним із перших затриманих у Москві за «фейковою» статтею. Про його справу стало відомо після того, як екс-поліцейського заарештували 22 березня минулого року. Йому поширили «недостовірну інформацію» про російських військових за мотивами політичної ненависті (п. «д» ч. 2 ст. 207.3 КК). Як вважає держобвинувачення, злочин було скоєно в ході трьох телефонних дзвінків із «невстановленими особами, які проживають у Республіці Крим та Московській області». Чоловік обговорював телефоном новини про війну РФ проти України.

Під час допитів на попередньому слідстві Клоков розповів про себе, що народився у місті Ірпінь. Потім він жив у Бучі. Сім’я екс-поліцейського давно переїхала до Москви, але в Україні залишилися друзі та родичі. У МВС РФ він вважався «техніком із хімічного майна запасного пункту управління».

Сам Клоков заявив, що всі ці телефонні розмови були «емоційними політичними дискусіями».

Він зізнався, що від новин у нього «утворилася каша в голові», і припустив, що «міг щось переплутати». Він підтвердив, що зв’язувався зі знайомими та хотів дізнатися про долю друзів. Однак визнання не вберегло його від кримінального переслідування.

Справу Клокова у Перовському суді не змогли розглянути з першої спроби. 10 серпня суддя повернула матеріали до прокуратури для усунення неточностей у обвинувальному висновку. Розгляд у справі відновили через місяць, але вже з новим складом суду. І слухання розтяглися майже сім місяців. На дебатах сторін, 19 квітня, прокурор запросив для підсудного 9 років ув’язнення.

Адвокат Данило Берман зауважив, що звинувачення висуває приватні розмови його підзахисного за публічний виступ. Крім того, вважає захисник, вирок у цій справі означатиме, що «будь-яка приватна розмова навіть на кухні» визнаватиметься публічним виступом.

Суддя Світлана Александрова визнала Клокова винним у поширенні «фейків». Крім реального терміну, вона також позбавила його звання і заборонила обіймати посади в держорганах на 4 роки.

Джерело