Вперше за 15 років: більшість світу засуджує Росію

Вперше за 15 років: більшість світу засуджує Росію

Рівень схвалення дій Путіна у світі впав до мінімуму

Опитування у 137 країнах показують, що імідж Росії постраждав у всьому світі з початку війни в Україні.

Рівень схвалення дій Кремля і позитивного ставлення до російського керівництва різко знизився по всьому світу після того, як Росія розв’язала повномасштабну війну проти України у 2022 році. Про це повідомляє американський інститут суспільної думки Gallup.   Опитування у 137 країнах показують, що імідж Росії постраждав у всьому світі з початку війни в Україні. Вперше в історії Gallup з відстеження рейтингів світових лідерів більшість країн світу не схвалює керівництво Росії.

У 2022 році в 137 країнах і територіях, які опитав Gallup, в середньому 57% заявили, що не схвалюють керівництво Росії. Різке зростання цього показника склало 38% у порівнянні з 2021 роком.   «Це безумовно, найвища точка в тенденціях, які фіксував Gallup, починаючи з 2007 року», — зазначають дослідники.   Схвалення керівництва РФ впало з медіани 33% у 2021 році до 21% у 2022 році. Падіння перекреслило стійке зростання схвалення між 2014 роком, коли Росія вперше вдерлася в Україну та окупувала Крим, і 2020 роком, коли схвалення досягло найвищої точки в 34%.   Відсоток тих, хто не має думки про керівництво Росії, також досяг нового мінімуму. На початку глобального опитування в середньому 35% опитаних країн заявили, що не знають достатньо про керівництво Росії, щоб оцінити його.   «Ця цифра неухильно знижувалася в останні роки, досягнувши нового мінімуму в 18% у 2022 році, що свідчить про те, що дії Росії залишили менше місця для нейтральних почуттів щодо керівництва країни», — йдеться в дослідженні.   Зі 137 країн, опитаних у 2022 році, більшість — 81 держава, не схвалювали керівництво Росії. Демократії з високим рівнем доходу та орієнтовані на Захід, як правило, дають найвищі рейтинги несхвалення, показники яких перевищують 90%. Зокрема, у США (93%), Канаді (91%), у 10 європейських країнах, включаючи Польщу, — 95%. У самій Україні керівництво Росії у 2022 році не схвалювали 96%.   Несхвалення керівництва Росії зросло щонайменше на 10 процентних пунктів у 84 країнах і територіях серед опитаних як у 2021, так і в 2022 роках. Найбільше зростання відбулося в Литві, де несхвалення зросло з менш ніж половини — 44% — у 2021 році до 91% у 2022 році.   Сплески несхвалення більш ніж на 40 пунктів також загострилися на Тайвані (з 26% до 72%) та Румунії (з 37% до 79%). У кожному з цих випадків війна в Україні була основною причиною, яка викликала опозицію до керівництва РФ серед багатьох тих, хто раніше ставився до нього неоднозначно. Відсоток тих, хто сказав, що вони «не знають», різко впав у всіх групах населення.

Населення Латинської Америки на регіональному рівні, швидше за все, зміщується в бік несхвалення Кремля. Більшість лідерів регіону намагалися зберігати нейтральну позицію щодо конфлікту, лише Коста-Рика приєдналася до санкційних режимів проти Москви. Але мешканці більшості латиноамериканських країн, на відміну від своїх лідерів, засуджують Росію. У регіоні медіана несхвалення керівництва Росії зросла з 31% у 2021 році до 61% у 2022 році. І навпаки, медіана схвалення впала з 37% до 16%.   У країнах Африки зрушення у бік несхвалення російського керівництва м’якше. Лідери в регіоні намагалися уникнути вибору будь-якої зі сторін конфлікту. Багато країн Африки на південь від Сахари вразливі перед кризою продовольчої безпеки, що виникла внаслідок тривалого конфлікту. Схвалення лідерства Росії в регіоні дійсно впало з 45% у 2021 році до 35% у 2022 році.    Схвалення російського керівництва різко впало у ключового союзника — Казахстану. Президент Касим-Жомарт Токаєв приєднався до західних санкцій проти Росії та надіслав гуманітарну допомогу Україні. Настрої серед казахстанського народу наслідували його приклад: схвалення російського керівництва впало з 55% у 2021 році до 29% у 2022 році, тоді як несхвалення зросло з 20% до 50%.
  «У результаті, незважаючи на зусилля Росії щодо поширення дезінформації про конфлікт, масове зрушення щодо її керівництва показує, що геополітичне значення путінського вторгнення в Україну не вислизнуло від уваги більшої частини населення світу. Зростання середнього показника несхвалення серед 137 країн на 19% — це глобальний закид Росії», — підкреслюють дослідники.

Нагадаємо, авторитетна американська газета Politico визнала президента країни-агресора Росії Володимира Путіна «невдахою року». Причиною став його провал у війні в Україні.

Джерело