Раду оборони просять відмінити заборону на роботу харківських театрів і музеїв

Ілюстративне фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today Голова Харківської обласної ради підготувала листа з проханням провести нове засідання Ради оборони регіону.

Харківська обласна рада заручилася підтримкою Міністерства культури і звертається до Харківської обласної військової адміністрації з проханням про перегляд рішення щодо обмеження роботи театрів.

Такого листа голова Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко спрямувала до ХОВА 25 квітня одразу після зустрічі з театралами і заступником міністра культури Галиною Григоренко, яка не підтримує рішення про заборону працювати усім театрам і музеям Харкова, за винятком Театрально-концертного центру і Єрміловцентру.

«Ті театри, які мають бомбосховища чи укриття, повинні працювати. Звісно, мають бути враховані всі заходи безпеки, зокрема, можлива кількість людей, присутніх на виставах, та інші. Ми не повинні допустити, щоб наші заклади взагалі припинили існування. Акторський склад значно зменшився, і ми не можемо допустити ризик знищення сфери культури у регіоні», — повідомила голова облради.

Майже всі харківські театри і музеї облаштували тимчасові укриття і отримали на них відповідні акти від ДСНС, а Харківський ляльковий театр взагалі знаходиться поруч з метро, і глядачі можуть у випадку повітряної тривоги спускатися на станцію. Тому Тетяна Єгорова-Луценко просить, аби Рада оборони зібралася ще раз і переглянула своє «незрозуміле рішення». 

Як писав KHARKIV Today, 20 квітня культурне життя міста стало на паузу, ледве розпочавшись після 24 лютого 2022 року. Більшість вистав та концертів у Харкові скасовують. Рада оборони Харківської області заборонила проводити культурні заходи у всіх місцях, окрім трьох: ЄрміловЦентру, малої зали ХНАТОБу та метрополітену.

Рішення ухвалили ще 28 березня, але в силу наказ вступив лише 18 квітня. І перекинув усе культурне життя міста з ніг на голову: концерти то скасовували, то знову дозволяли, вистави переносили на інші сцени та інші дати. Обурені митці збираються скаржитись президенту.

Джерело