Судитимуть дев’ятьох окупантів, які крали машини та побутову технікуна Харківщині

Скрін: Сергй Болвінов До суду направили обвинувальний акт.

Окупанти викрали майна на мільйон гривень.

До суду передали обвинувальний акт стосовно дев’яти російських військових, які пограбували будинок під час тимчасової окупації села Циркуни. Про це повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

За даними слідства, навесні 2022 року дев’ятеро окупантів зламали металеві ворота за допомогою лома й кувалди та вдерлися до приватного будинку місцевої мешканки. Звідти загарбники винесли ноутбуки, планшети, гральну приставку, телевізор, пральну машину, смартгодинник, мобільні телефони. Також вони викрали велосипеди та машину. Викрадене майно оцінили у понад мільйон гривень. Російські військові знімали себе на викрадені телефони. Однак ці файли зберігалися у сховище Google. Власниця гаджетів побачила у «хмарі» знімки окупантів і повідомила в поліцію.

«На викрадені телефони та планшети російські військові влаштували собі «фотосесії» на подвір’ї та у кімнатах будинку. Також знімали цинічні відеоролики, на яких хизувались, як користувались речами власника та розпивали алкогольні напої», — розповіли у прокуратурі.

Обвинувальний акт щодо дев’ятьох загарбників склали за ч. 2 ст. 38 і ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. Їх судитимуть заочно у Харківському районному суді.

Як писав KHARKIV Today, окупанти, які перебували у селі Циркуни Харківської області під час окупації, — військові родом із Москви, Курська та Нижнього Новгорода. Вони служать у складі 25-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади Збройних сил Росії. 28 лютого 2023 року їм заочно оголосили підозру. Прокуратура отримала дозвіл на проведення спеціального досудового розслідування щодо них на початку квітня.

Джерело