Додаткові 30 тисяч військовим: рішення Ради вплинуло на переговори з МВФ

Додаткові 30 тисяч військовим: рішення Ради вплинуло на переговори з МВФ

Фото: facebook.com/NationalBankOfUkraine Голова НБУ Андрій Пишний

Рішення парламенту про повернення доплат військовим ускладнює переговори з МВФ, зазначив голова НБУ.

Рішення Верховної Ради про повернення доплат усім військовим на рівні 30 тисяч гривень ускладнює переговори з МВФ. Це суперечить зобов’язанням української влади. Про це під час брифінгу в четвер, 27 квітня, заявив голова Національного банку Андрій Пишний.

«Звісно, не надає позитивної конотації розмовам з нашими міжнародними партнерами подібне рішення», — сказав він у відповідь на питання про рішення Ради.   За словами Пишного, усі учасники переговорного процесу розуміють, що реалізація цього рішення «достатньо суттєво підважить домовленості, взяті в рамках меморандуму з МВФ».   «Наразі рішення не реалізоване. Наскільки я знаю, відбувається певний юридичний процес. В якому вигляді в результаті та що саме буде ухвалено, я думаю, нам треба взяти декілька тижнів, і ми зрештою побачимо, результат. І вже від того результату будемо виходити», — сказав голова НБУ.   Пишний зазначив, що в Нацбанку залишаються прихильними «саме того сценарію і саме тих домовленостей, які були закріплені на рівні меморандуму з МВФ».   Нагадаємо, після початку війни в Україні виплачували додаткову грошову винагороду військовим, які не беруть участі у бойових діях, у розмірі 30 тисяч гривень. З 1 лютого 2023 року такі щомісячні виплати скасували.   10 квітня парламент проголосував за те, щоб повернути військовим доплати в розмірі 30 тисяч гривень. Однак згодом до Ради внесли постанову, яка блокує повернення доплат.

Повернення доплат вимагає великих додаткових витрат з державного бюджету. Україна має знайти близько 1 трлн гривень на рік.

Генштаб зробив заяву про 30 тисяч для військових

Джерело