Фантастичні прогнози письменників які вже збулися

Для письменника-фантаста головне — почекати, і тоді всі його передбачення більш-менш збудуться.

Іноді так трапляється, що у майбутнє не вірять люди, які його ж і створюють. Наприклад, Томас Уотсон, голова IBM, в 1943 році на повному серйозі говорив, що світу з головою вистачить п'яти комп'ютерів, — підприємець до мозку кісток не міг уявити, що комусь взагалі вони можуть знадобиться. Інша справа письменники — творчі особистості, яким нічого не варто уявити собі світ таким, яким вони хочуть його бачити: адже їх не прибиває до землі раціональністю, як силою тяжіння. Космічні кораблі борознять Великий театр, а роботи не просто працюють, як співалося в «Пригодах Електроніка», а ще й змагаються в «Битвах роботів». Втім, сьогодні наша розповідь про письменників, інформує Ukr.Media.

Марк Твен

Марк Твен-відомий зовсім не як фантаст, хоча ніхто не буде сперечатися, що він фантастично гарний. У той же час після публікацій своїх найбільш успішних і відомих творів Твен зробив пару кроків убік, щоб помилуватися життям у всіх її проявах, як Том Сойєр — пофарбованим парканом, і спробувати себе в іншому жанрі. В 1898 році, через десять років після виходу «Пригод Гекльберрі Фінна», він написав невелику розповідь «З лондонської «Таймс» за 1904 рік», в якому дивовижно точно намалював ескізи того, чого не могло бути, XIX століття Інтернету.

«Тут йому прийшла думка, що добре б мати телеелектроскоп — може, це хоч трохи розважить його. Бажання Клейтона було виконано. Апарат дістали і підключили до міжнародної телефонної мережі. Тепер Клейтон день і ніч телефонував у всі куточки земної кулі, дивився на тамтешнє життя, спостерігав різні дивовижні видовища, розмовляв з людьми, і завдяки цьому чудовому винаходу йому стало здаватися, що в нього виросли крила і він може летіти, куди хоче, хоча насправді він був у в'язниці за сімома замками. Зі мною він мало розмовляв, і я ніколи не заважав йому, коли він, забувши про все, дивився в телеелектроскоп. Я сидів у кімнаті, читав і курив; ночі проходили спокійно, тихо, і мені це подобалося. То і справа лунав голос Клейтона: «Дайте мені Мельбурн», «Дайте Гонконг». А я продовжував курити і читати, поки він мандрував по далеких краях, де в цей час світило сонце і люди займалися своїми звичними справами».

Твен вгадав не тільки Інтернет, але і спосіб виходу в нього — через міську телефонну лінію, тобто, по суті, діалап. Якби він ще описав специфічні утробні звуки, які у деяких сьогодні викликають конвульсії ностальгії, ось це було б нострадамус-комбо!

Станіслав Лем

Письменник, сатирик, футуролог і філософ Станіслав Лем, який створив «Соляріс». Практично в кожному його творі можна відкопати який-небудь пристрій, який сьогодні використовується в побуті на повну котушку. Аудіокниги, електронні читалки, смартфони, планшети, Інтернет — в тій або іншій формі Лем ще в 1960-х описав всі ці гаджети.

Сьогодні, через майже 60 років, навіть і не віриться, що Лем все це просто вигадав: створюється враження, що він втратив усяке терпіння чекати наближення прекрасного далека і нашвидку зібрав машину часу — злітав, побачив, написав.

«Весь післяобідній час я провів у книжковому магазині. Книг не було. Їх не друкували вже без малого півсотні років. […] Книжковий магазин нагадував швидше лабораторію електроніки. Книги — кристалики із записаною на них інформацією. Читали їх з допомогою оптона. Оптон нагадував справжню книгу тільки з однією-єдиною сторінкою між обкладинками. Від кожного дотику на неї з'являлася наступна сторінка тексту».

«Але оптони вживалися рідко, як повідомив мені продавець-робот. Люди воліли лектони — ті читали вголос, їх можна було відрегулювати на будь який тембр голосу, довільний темп і модуляцію».

3D-друк теж не здавався Лему чимось неймовірним — і це в ті часи, коли звичайний комп'ютер займав цілу кімнату і намагався захопити своїми габаритами ще і сусідню.

«Нарешті, трион може містити записи «конструкторських розробок» або «зразків продукції». Автомат, з'єднаний з трионом по радіо, виготовить потрібний абоненту виріб і таким чином зможе задовольнити найвигадливі забаганки фантазерів, які побажали мати меблі старовинних зразків або оригінальні вбрання».

Цікаво, звичайно, що класик наукової фантастики обмежив коло потенційних людських вигадливих примх тільки антикварними меблями, але, мабуть, навіть він не міг передбачити всього.

Герберт Уеллс

Загальна доля прихильна до людства: не всі прогнози Герберта Уеллса збуваються. Звичайно, трохи шкода так і не побудовану машину часу (втім, може, це все-таки Лем не повернув її назад в прокат), але без вторгнення марсіан ми точно прекрасно обходимося. А ось без інтернет-доставки, центрального опалення, кухонної техніки, повсюдного розповсюдження автомобілів та телефонного зв'язку довелося б туго. Ось лише кілька прикладів неймовірною прозорливості Уеллса, які він зібрав у творі «Передбачення про вплив прогресу механіки і науки на людське життя і думка» і випустив у 1901 році.

«В майбутньому будинки, ймовірно, стануть нагріватися за допомогою труб, проведених в стіни, від загального сильного джерела тепла».

«Між тим, за допомогою пари спритних таганчиков, накаляємих електрикою, забезпечених термометрами для контролю за температурою, кухарство перетвориться в приємну забаву для будь-якої інтелігентної особи. До того ж з дахів зникнуть потворні димові труби, і покрівля перетвориться в чистий привабливий відкритий балкон».

Бінго! Щоб сьогодні подивитися на таганчик, жителю мегаполісу доведеться вибратися в краєзнавчий музей або від'їхати від міста на сотню кілометрів, а ось мультиварку, блендер, комбайн та інші тостери можна побачити майже на кожній кухні (особливо талановиті можуть не тільки дивитися на них, але і використовувати в побуті).

«Ви тільки подумайте про те, що буде здійснюватися за допомогою телефону, коли він увійде в загальне вживання. Праця хитання по крамницях майже відпаде: ви розпорядитеся по телефону і вам хоча б за сто миль від Лондона вишлють будь-який товар; в одні добу все замовлене буде доставлено вам в будинок, оглянуто і в разі непридатності відправлено назад».

І знову в точку — чим не інтернет-доставка? Звичайно, одна доба — це лихо, але не міг же Уеллс передбачити ще і швидкість без кордонів, з якою працюють поштові служби в деяких країнах? Та й саме формулювання — «праця хитання по крамницях» — викличе захват у будь-якого шопоголіка, який вже втомився доводити, що це взагалі-то тяжка, каторжна робота.

«За допомогою телефону можна буде і працювати, не виходячи з дому, наприклад укладати угоди. І відпаде необхідність тримати контору в центрі міста і щодня їздити на роботу».

Хоум-офіс, фріланс, дауншифтинг — Уеллс зібрав всю жадану пресвяту трійцю словника сучасного офісного працівника. Загалом, вражаюча частина книги «Передбачень» виявилася пророчою або інженери майбутнього сприйняли її як інструкцію і керівництво до дії. У будь-якому випадку ми тут не в накладі, тому, як казав ще один фантаст, спасибі за рибу, Герберт Уеллс!

Айзек Азімов

Айзек Азімов сформулював три закони робототехніки виключно для того, щоб їх потім нещадно зневажали сценаристи майбутнього (та й самі роботи, які час від часу все-таки дають маху). У чому письменник опинився практично пророком.

У 1964 році він написав есе «Всесвітній ярмарок 2014», в якому спробував уявити собі майбутнє через 50 років.

«Настінні екрани витіснять звичайні телевізори і стануть можливі прозорі куби з переглядом 3D. На Всесвітній виставці 2014 року будуть представлені 3D-телевізори, які передають зображення в натуральну величину, на яких можна буде дивитися балет».

Чудовий постріл, метр, ніяких питань, хіба що — ну чому саме балет?

«Комунікації будуть здійснюватися через зображення і звук, і ви зможете не тільки почути, але й побачити людину, якій телефонуйте. Екран можна буде використовувати не тільки, щоб побачити людину, якій ви телефонуєте, але і для вивчення документів, фотографій і читання уривків з книг».

«У світі 2014 року буде менше рутинної роботи, яку машини виконають набагато краще, ніж люди. Тому людство стане в основному расою, яка стежить за машинами».

Може, у наших нащадків в цифровому портреті з персональної траєкторією розвитку буде значитися «представник раси, який стежить за машинами». Якщо ти не чув про цифровий портрет — навіть не гуглі, побережи себе, якщо морально не готовий до кіберпанку.

«Роботи не стануть масовим явищем, і вони не так вже хороші в 2014 році, але вони будуть в наявності».

І знову пряме попадання: Азімов, на відміну від багатьох своїх колег, не спокушався щодо повсюдної роботизації майбутнього і досить тверезо оцінював роль роботів, ступінь їх поширеності і технічний потенціал у наступному столітті. Звичайно, сьогодні у нас є і екземпляри, немов вийшли з «зловісної долини», тобто настільки схожі на людину, що стає моторошно, проте в основному це конструкції, заточені під елементарні побутові завдання.

Але поки ми ще раса, керуюча механізмами, і можемо доручити їм монотонну, нудну, важку роботу, і навіть наказати їм боротися за нас.

Источник